Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 10 octombrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:   Mihaela Huncă – declaraţie politică având ca obiect Deblocarea Proiectului ROSE înseamnă o viaţă mai bună pentru 1,6 milioane de elevi români;

Doamna Mihaela Huncă:

Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă.

Obiectul declaraţiei politice: „Deblocarea Proiectului ROSE înseamnă o viaţă mai bună pentru 1,6 milioane de elevi români”.

Stimate colege şi stimaţi colegi,

Pe 3 decembrie 2015, Guvernul României a lansat Proiectul privind Învăţământul Secundar din România, pe scurt ROSE.

Proiectul, finanţat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Mondială, şi-a propus să sprijine elevii cu performanţe scăzute, din medii defavorizate, aflaţi în imposibilitatea tranziţiei către învăţământul terţiar şi a dobândirii de competenţe esenţiale pentru adaptarea cu succes pe piaţa muncii. Totodată, proiectul şi-a propus să intervină la nivel de sistem, inclusiv prin revizuirea programelor şcolare şi revizuirea sistemului de evaluare al elevilor, contribuind la reducerea abandonului în învăţământul secundar şi terţiar şi la creşterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

Am considerat, încă din 2015, Proiectul ROSE drept unul foarte important pentru sistemul educaţional din România, cu atât mai mult cu cât venea în completarea unei strategii complexe, menite să sprijine Ministerul Educaţiei Naţionale, în vederea punerii în practică a Programului Uniunii Europene privind educaţia pentru perioada 2014-2020. Am fost optimistă în faţa estimărilor reprezentanţilor de atunci ai Guvernului României şi ai Băncii Mondiale, conform cărora 1,6 milioane de elevi, din 1.160 de licee, ar fi fost beneficiarii direcţi ai acestui proiect.

La aproape trei ani de la acea lansare, mi s-a transmis oficial de la Ministerul Educaţiei Naţionale că bugetul aprobat pentru Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă este foarte redus, fiind suficient doar pentru alocarea unei singure tranşe către beneficiarii de granturi, nu patru tranşe, cum prevede Manualul de Granturi pentru Licee.

Prin urmare, având în vedere că toate bugetele beneficiarilor de grant au fost redimensionate negativ şi, pe cale de consecinţă, sunt insuficiente pentru atingerea ţintelor propuse, solicit public Ministerului Finanţelor Publice suplimentarea bugetului alocat, evitarea blocajului apărut şi respectarea obiectivelor asumate.

De asemenea, cred că respectul şi implicarea dumneavoastră sunt meritate şi de cei 1,6 milioane de elevi români, beneficiari ai acestui proiect, cărora le puteţi schimba viaţa în bine.

Vă mulţumesc.

Deputat neafiliat, Circumscripţia nr. 7 Botoşani, Mihaela Huncă.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.