Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 13 iunie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:   Mihaela Huncă – declaraţie politică cu titlul: Măsuri pentru limitarea şi eliminarea exploatării prin muncă a copiilor şi a violenţei faţă de aceştia;

Doamna Mihaela Huncă:

Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Obiectul declaraţiei politice: „Măsuri pentru limitarea şi eliminarea exploatării prin muncă a copiilor şi a violenţei faţă de aceştia”.

Stimate colege şi stimaţi colegi,

În urmă cu o zi a fost marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Cu această ocazie, vreau să atrag atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor reuneşte în fiecare an, la 12 iunie, guverne, angajatori şi organizaţii sindicale, societăţi civile, precum şi milioane de oameni din întreaga lume pentru a evidenţia situaţia copiilor exploataţi prin muncă şi pentru a propune soluţii ce pot fi adoptate pentru protejarea acestora, în acord cu principiile promovate de Organizaţia Naţiunilor Unite

În ţara noastră, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului a publicat anul trecut mai multe statistici, conform cărora peste 13.500 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în diverse moduri, aproape toţi în familie. Cei mai mulţi dintre aceşti minori au vârste cuprinse între 10 ani şi 13 ani.

Exploatarea copiilor prin muncă, în România, are loc în special în mediul rural, acolo unde sindicatele sau întreprinderile angajatoare sunt absente sau în zone foarte greu accesibile pentru reprezentanţii instituţiilor de la Inspecţia Muncii. Cu toate acestea, în marile oraşe ale României, autorităţile au început să sesizeze cazuri în care părinţii se folosesc de talentul unor copii pentru a face bani.

 

În opinia mea, problematica drepturilor copiilor trebuie să fie o preocupare constantă şi să devină un punct strategic pe agenda politică naţională.

Exploatarea copiilor prin muncă a devenit pentru destui părinţi o normalitate. Este însă un fenomen pe cât de amplu, pe atât de invizibil în statistici. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, anul trecut nu s-au confirmat mai mult de 214 cazuri, din cele 327 sesizate. În realitate însă, mulţi români îşi transformă copiii în muncitori cu ziua. Deşi există legi clare care pedepsesc exploatarea economică a copiilor, practica este considerată parte din tradiţie, mai ales în mediul rural.

Avem obligaţia să ne preocupăm de respectarea, promovarea şi exercitarea drepturilor copilului, pentru o dezvoltare deplină şi armonioasă a personalităţii fiecărui minor.

Problematica drepturilor copilului trebuie mutată de la domeniul exclusiv al carităţii şi să devină un punct strategic pe agenda politică naţională.

Cred cu tărie că Parlamentul României are rolul principal în conturarea unor soluţii legislative pentru crearea unui cadru, prin care să se reducă şi, în cele din urmă, să se oprească acest fenomen, iar copiii să fie încurajaţi să îşi facă cunoscute opiniile, cu garanţia că vor fi luaţi în considerare, iar solicitările lor se reflectă în deciziile majore care îi privesc.

Vă mulţumesc.

 

Mihaela Huncă, PSD Botoşani.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.