Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 2 octombrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Prezentarea interpelărilor adresate membrilor Guvernului. Mihaela Huncă

Doamna Mihaela Huncă:

Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Obiectul interpelării: „Dezinteresul Guvernului faţă de cercetarea românească va conduce la pierderea specialiştilor şi la imposibilitatea de a face faţă provocărilor social-economie actuale”.

Interpelarea se adresează doamnei prim-ministru Vasilica- Viorica Dăncilă.

În ciuda angajamentelor luate în faţa oficialilor europeni, de a ajunge ca în anul 2020 domeniului cercetării să-i fie alocat 1% din PIB, ne confruntăm astăzi, mai cu seamă după ultima rectificare bugetară, cu un buget alocat inferior până şi celui din anul 2016.

Este greu de înţeles gestul actualilor reprezentanţi ai Guvernului, în condiţiile în care cercetarea şi inovarea ştiinţifică reprezintă, alături de educaţie, însuşi nucleul dezvoltării durabile a unui stat. Cu atât mai dificil de acceptat dezinteresul lor faţă de cercetare, în contextul în care Comisia Europeană a propus, în urma succesului obţinut prin Programul „Orizont 2020”, un program şi mai ambiţios, dedicat cercetării şi inovării, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Competitivitatea României nu poate reprezenta un subiect lipsit de importanţă pentru alianţa aflată la guvernare, chiar dacă nu prezintă interes electoral.

Pe cale de consecinţă, solicit să-mi comunicaţi măsurile pe care le veţi întreprinde pentru respectarea angajamentelor luate şi alocarea a 1% din PIB acestui domeniu fără de care nu doar performanţa ţării noastre în plan internaţional, ci şi capacitatea ei de a face faţă provocărilor social-economice actuale vor fi anulate.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulţumesc.

Deputat neafiliat, profesor Mihaela Huncă.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.