Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 24 octombrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale domnilor deputaţi:     Mihaela Huncă – declaraţie politică ce are ca obiect Profesionalizarea carierei didactice prin reorganizarea selecţiei, formării iniţiale şi formării continue;

Doamna Mihaela Huncă:

Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Obiectul declaraţiei politice: „Profesionalizarea carierei didactice prin reorganizarea selecţiei, formării iniţiale şi formării continue”.

Stimate colege şi stimaţi colegi,

Raportându-ne la realităţile din cadrul formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice, precum şi la realităţile social-economice actuale, este evident faptul că profesionalizarea carierei didactice – condiţie fundamentală a unui învăţământ performant – nu mai poate fi privită drept un simplu program, ci drept un veritabil proces de cercetare şi acţiune.

Consider că reformele iniţiate, în ultimii ani, în ceea ce priveşte modelarea şi motivarea profesorilor şi-au demonstrat limitele destul de repede, iar sistemul de învăţământ din România riscă să tindă spre ineficienţă. În plus, ancorarea acestui sistem, cu toate componentele sale conceptuale şi aplicative, va genera o pierdere a capacităţii de competitivitate şi adaptare a viitorilor absolvenţi în societatea europeană de mâine.

Cred că se impune o intervenţie de urgenţă în reorganizarea carierei didactice şi în reconfigurarea celor trei elemente de la temelia construcţiei acesteia – selecţie, formare iniţială şi formare continuă. Avem nevoie de o selecţie a viitorilor profesori, făcută încă din anul I al învăţământului superior; avem nevoie de o formare iniţială specifică viitorului cadru didactic, şi nu una general valabilă pentru orice absolvent de facultate; şi avem nevoie de o strategie privind formarea continuă, elaborată pe baza investigării atât a nevoilor instituţionale, cât şi a nevoilor beneficiarilor procesului instructiv-educativ.

Dragi colegi,

Sistemul educaţional din România înseamnă profesori şi elevi, deopotrivă. Iar profesorii, fără ajutorul nostru, nu vor putea ajuta, la rândul lor, elevii. Cred că a venit momentul să investim şi în pregătirea carierei didactice, nu doar în ocazionala recompensare a ei.

Vă mulţumesc.

Deputat neafiliat Mihaela Huncă, Circumscripţia nr. 7 Botoşani.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.