Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 25 septembrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple intitulate După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea, iniţiate de deputaţi membri ai Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Daniel Constantin:

Mulţumesc mult, domnule preşedinte.

Domnule ministru,

Stimaţi colegi,

Voi avea o intervenţie foarte scurtă, în conformitate cu timpul dumneavoastră.

Vă mărturisesc că sunt unul dintre cei care, alături de colegii din PNL, am semnat pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă sau, mai degrabă, o comisie în care trebuia să analizăm ce s-a întâmplat, mai ales modalitatea în care a fost gestionată această problemă a pestei porcine.

Însă vă mărturisesc, dragi colegi din PNL, că am fost extrem de surprins atunci când am aflat de la televizor sau, dacă vreţi, din Parlament că s-a introdus această moţiune simplă împotriva ministrului Daea.

Şi spun acest lucru pentru că, aşa cum ştiu şi eu, ştiţi şi dumneavoastră foarte bine, principalele atribuţii în gestionarea pestei porcine nu revin ministrului agriculturii, ci revin Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare.

Mai mult decât atât, cred că dacă doreaţi cu adevărat să discutăm politic despre această problemă a pestei porcine, cred că ar fi trebuit să provocaţi o dezbatere în Parlament, la care să fie invitată doamna prim-ministru, pentru că, începând din anul 2017, doamna prim-ministru este cea care răspunde politic, având autoritatea în subordinea Domniei Sale.

Aşadar, cred că a fost o greşeală tehnică.

Acum, ştiţi foarte bine că, în ultimul timp, de un an şi jumătate aproape, am fost un opozant al acestei guvernări. Consider, la fel ca şi mulţi dintre dumneavoastră că, din păcate, nu avem un guvern care să răspundă nevoilor pe care le au oamenii. (Vociferări.)

Dar, pe de altă parte, nu cred că suntem credibili doar dacă venim şi criticăm orice.

Din acest punct de vedere, ca parlamentar, dar şi ca fost ministru al agriculturii, daţi-mi voie să am câteva consideraţii vizavi de activitatea domnului Daea, pe care dumneavoastră l-aţi invitat aici, nu neapărat despre modalitatea în care a gestionat această problemă a pestei porcine.

Au fost şi lucruri care trebuie criticate, fără doar şi poate, dar există şi lucruri care au fost şi trebuie să fie apreciate în activitatea Domniei Sale. Şi aş vrea să subliniez câteva dintre acestea.

În primul rând, nu am văzut – şi ca fost ministru al agriculturii cred că este lucrul cel mai important – nu am văzut întârzieri foarte mari în ceea ce înseamnă plata subvenţiilor către fermieri.

 

Dacă vrem ca fermierii să nu aibă probleme, să fie liniştiţi, trebuie să primească banii la timp.

Sigur că au fost foarte multe exagerări în această zonă, că a fost primul an în care s-au plătit plăţile în avans. Ştim bine că primul an a fost anul 2012, 15 octombrie sau 16 octombrie 2012… şi exagerări de genul acesta. Va trebui să recunoaştem să c-au plătit la timp.

Am observat, în activitatea de accesare de fonduri europene, că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se desfăşoară într-un ritm susţinut. Dacă faceţi o comparaţie, veţi vedea că fondurile de la agricultură sunt cu mult peste ceea ce înseamnă absorbţia de fonduri europene în Guvernul Dăncilă, Tudose sau cum vreţi dumneavoastră să-i spuneţi.

Sigur că şi aici am câteva obiecţii. Aş fi pus un accent mai mare pe calitate şi cred că actualii guvernanţi, din păcate, s-au concentrat mai mult pe a raporta la hectar, să spun aşa, să fac o comparaţie…

 

Domnul Daniel Constantin:

… cu fonduri europene, decât să meargă pe zona de calitate, integrarea producţiei şi aşa mai departe.

Nu vreau – şi dacă îmi permiteţi, domnule Iordache, foarte scurt – nu vreau să trec peste un program pe care l-aţi votat cu toţii, chiar şi cei din PNL, şi minorităţile, şi anume Programul Naţional de refacere a infrastructurii de irigaţii. Şi am remarcat cu satisfacţie că, după Guvernul Cioloş, în mandatul căruia nu s-a acordat vreun leu pentru acest program, în acest Guvern reabilitarea sistemului de irigaţii funcţionează bine, nu într-un ritm pe care mi l-aş fi dorit eu, este un program pe care l-am aprobat în anul 2015 şi cred că este un program de succes.

Şi sunt foarte multe lucruri – şi dacă îmi mai permiteţi 30 de secunde – pesta porcină este, într-adevăr, o problemă foarte gravă şi cred că totul a plecat, din punctul meu de vedere – şi acolo cred că trebuie să fie oameni care să răspundă pentru modalitatea în care a fost gestionată această problemă -, cred că totul a plecat de la modificarea legislaţiei în privinţa sectorului sanitar veterinar, în anul 2017, o lege care vă mărturisesc că s-a dorit a fi aprobată prin ordonanţă de urgenţă în anul 2015, în 2014-2015…

…………………………………………

Domnul Daniel Constantin:

… şi cred că s-a greşit atunci.

Sunt foarte multe lucruri, dar pentru toate aceste aspecte, având în vedere că această criză a pestei porcine se extinde şi nu este gestionată corespunzător, dar având în vedere şi faptul că sunt şi rezultate pozitive, Grupul deputaţilor neafiliaţi se va abţine la moţiunea simplă.

Mulţumesc.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.