Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 28 martie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor: Daniel Constantin – declaraţie politică despre aderarea României la NATO, la 29 martie 2004;

Domnul Daniel Constantin:

Există, în istoria României moderne, câteva momente de referinţă, care au marcat definitiv viitorul ţării noastre. Unul dintre ele este data de 29 martie. În 2004, românii au încheiat definitiv lunga tranziţie, veche de sute de ani, către occidentalizare. Sau, altfel spus, la acea dată, am atins vârful cel mai înalt la nivelul relaţiilor internaţionale, de când existăm oficial pe harta politică a lumii civilizate.

România a devenit atunci membru cu drepturi depline al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, NATO, alături de alte şase state – Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Slovenia -, cu prilejul ceremoniei de depunere a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO, organizată la Departamentul de Stat al SUA din Washington. A fost ziua când numărul membrilor Alianţei a ajuns la 26, fiind cea mai amplă extindere a organizaţiei. Premierul Adrian Năstase a depus instrumentele de aderare a României la NATO, în cadrul unei ceremonii prezidate de secretarul de stat american, Colin Powell, şi a fost primit, la Casa Albă, alături de şefii Guvernelor ale celorlalte şase state, de preşedintele american, George W. Bush. România, practic, a intrat în cea mai puternică sferă de protecţie militară şi strategică a lumii, dobândind astfel un solid fundament de securitate, garantat de prevederile de aderare.

Desigur, România, la rândul ei, a furnizat securitate lumii. Prin jertfele militarilor aflaţi în teatrele de operaţiuni ale NATO, România a confirmat că este un partener solid, angajat să respecte şi să apere valorile pentru care Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a fost construită. De altfel, România continuă şi astăzi să arate aceeaşi consecvenţă şi acelaşi devotament, angajându-se ca 2% din PIB să fie direcţionaţi către apărare. Privite în ansamblu, angajamentele pe termen lung ale ţării noastre ne-au plasat alături de membrii cei mai de încredere, pe care aliaţii noştri occidentali îi au.

Sunt momente însă când, la nivel intern, ţara noastră îşi pierde soliditatea politică şi coerenţa în actul de guvernare. Mofturile unor inşi vremelnici ajung chiar să pună în pericol şi să pericliteze imaginea, percepţia şi statutul ţării noastre, prin iresponsabilitate, prin cinism şi prin comportament feudal. Dar am încrederea totală că România are la îndemână, la momentul de faţă, experienţa şi instrumentele necesare pentru a depăşi cu bine această paranteză istorică în care trăim şi care are potenţialul de a-i îngrijora pe partenerii occidentali, cei alături de care am angajat un drum ferm spre democraţie şi spre consolidarea instituţiilor statului de drept.

 

 

 

 

 

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.