Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 29 mai 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Prezentarea interpelărilor adresate membrilor Guvernului.

 

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi,

La începutul acestei luni, domnul ministru Eugen Orlando Teodorovici a fost în Suceava, într-o vizită, ocazie cu care a avut câteva întâlniri şi dezbateri, inclusiv cu oameni de afaceri, parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Printre altele, s-a discutat, şi Domnia Sa a subliniat că statul nu poate să preia creditul după care Consiliul Judeţean Suceava şi un număr de 61 de localităţi asociate l-au angajat pentru a realiza un program judeţean, „Utilităţi şi mediu la standarde europene” în judeţul Suceava. Proiectul prevedea construcţia de magistrală de gaz şi centrale termice în câteva localităţi urbane.

Domnul ministru Teodorovici a afirmat – citez, în conformitate cu relatările din presa locală – „… Această problemă s-a analizat, s-a discutat în Comisia pentru buget, finanţe a Parlamentului şi a fost şi o propunere legislativă. Statul nu are voie să preia acest credit…”. Şi aprecia Domnia Sa că „… atunci când s-a contractat creditul, în anexa către bancă, era trecută fiecare primărie şi suma împrumutată şi nu era trecută primăria, suma şi obiectivul care trebuia realizat…”.

Intrând mai concret în analiza acestui proiect, domnul ministru a menţionat că „… la momentul iniţierii proiectului, conducerea Consiliului judeţean de atunci i-ar fi înşelat pe primarii asociaţi…”, concluzionând Domnia Sa că „… trebuia să se stabilească în mod clar…” – şi aici citez – „… mie îmi faci reţeaua cutare, conducta cutare, investiţia X… la unii s-au făcut, la alţii nu s-au făcut… cine trebuia să urmărească partea de contract în sine, nu finanţarea, ci investiţia. Nu scrie nicăieri că statul preia de la sine această povară fiscală. Dacă era această prevedere, statul nu are o problemă să găsească chiar o soluţie temporară la această problemă, numai că povara fiscală nu poate să o preia statul…”.

Prin urmare, stimate domnule ministru, vă adresez rugămintea să detaliaţi ce înţelegeţi prin faptul că primarii au fost înşelaţi la momentul asocierii cu Consiliul judeţean, pentru că, din păcate, bugetele locale sunt afectate de povara fiscală – şi asta ştim cu toţii -, mai ales că de trei ani încoace Guvernul nu a mai ajutat financiar, prin plata ratelor şi dobânzilor, localităţile asociate.

În final, în speranţa că veţi putea găsi totuşi soluţia legală pentru a veni alături de cele 61 de localităţi şi, în fapt, alături de oamenii care aşteaptă, pe bună dreptate, alte proiecte care să fie rezolvate, dar nu sunt bani, vă rog să îmi permiteţi să vă fac o sugestie. Luaţi legătura cu ministrul finanţelor publice din perioada anului 2015, mai precis ministrul titular al acestui portofoliul al finanţelor până pe 17 noiembrie, în Cabinetul Victor Ponta, şi care a rezolvat, chiar temporar, acea problemă gravă pentru localităţi.

 

Vă mulţumesc.

Cătălin Nechifor, deputat de Suceava.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.