Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 3 octombrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

Cătălin-Ioan Nechifor – declaraţie politică despre România, în dezbaterile din Parlamentul European;

 

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Bună dimineaţa, domnule preşedinte.

Declaraţia politică este despre România, făcută praf, din păcate, astăzi şi zilele acestea, la Parlamentul European.

Am ajuns în situaţia de a nu mai fi credibili în ochii partenerilor noştri, timp în care foarte mulţi dintre cei care fac politică în România se dau de ceasul morţii prin televiziuni naţionale.

Chiar şi demersul doamnei prim-ministru de a fi astăzi la Strasbourg, şi ieri, de a vorbi cinci minute în Parlamentul European, cred că nu este suficient, din păcate. Pentru că, totuşi, Uniunea Europeană este despre lobby, în primul şi în primul rând. Şi pare, din păcate, o lipsă gravă de orientare politică, de înţelegere a mecanismelor care stau în spatele funcţionării instituţiilor europene. De parcă Timmermans sau Junker s-ar uita la Antena 3, la Digi sau RTV, aşa jucăm noi. Pentru că nu ştim să ne facem lobby. Pentru că nu ştim să ne facem prieteni. Pentru că, din păcate, ceea ce este astăzi la Bruxelles este un caz-şcoală. România – făcută praf, pusă la colţ, din păcate, pentru motive foarte simple.

  1. Pentru că parlamentarii europeni români nu sunt uniţi. Este iarăşi o gravă greşeală a noastră, ca ţară.

Şi, în al doilea rând, România nu şi-a găsit prieteni, nici măcar aici, în vecinătate, nici în „Visegrad +”, nici măcar în Balcani, cu Bulgaria.

Apropo, Bulgaria se pare că va scăpa de Mecanismul MCV, va fi decuplată de România, spre surprinderea unora. Care este obiectivul? Ce se urmăreşte? Cred, din punctul meu de vedere, că nu se doreşte ca ţara noastră, România, să aibă un mandat semestrial – acea rotativă a preşedinţiei Consiliului European – de succes. Vom asista la decizii luate de alţii. Vom fi în măsură probabil să punem doar covorul roşu la Sibiu, la Summit-ul european, când Klaus Iohannis va fi ales din nou preşedinte.

Cine sunt vinovaţii? Cu siguranţă, cei care conduc România. Pentru că, n-au fost în stare să-şi impună agenda; să aibă guvernare coerentă pentru majoritatea românilor; iar Klaus Iohannis, din dorinţa de a deveni din nou preşedinte, calcă totul în picioare.

România pierde. Pierdem cu toţii. Din păcate, astfel de momente nu se mai întorc şi rămânem din nou păgubiţi.

 

Cătălin Nechifor, deputat al Pro România de Suceava.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.