Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 3 octombrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

Gabriela-Maria Podaşcă – declaraţie politică privind lipsa vaccinării afectează sănătatea cetăţenilor;

 

Doamna Gabriela-Maria Podaşcă:

„Lipsa vaccinării afectează sănătatea cetăţenilor”

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 123 de milioane de copii au fost imunizaţi în 2017 la nivel global, însă alte milioane nu au încă acces la vaccinul care le-ar putea salva viaţa. Imunizarea este una dintre cele mai cost-eficiente intervenţii de sănătate publică până în prezent, evitând aproximativ două până la 3 milioane de decese în fiecare an. Ca rezultat direct al imunizării, lumea este mai aproape ca niciodată de eradicarea poliomielitei şi de prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV.

La nivelul Uniunii Europene se iau decizii în direcţia asigurării sănătăţii publice conexe vaccinării. Astfel, comisarul pe sănătate şi siguranţă alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, a prezentat o iniţiativă de politică care vizează creşterea gradului de acoperire a vaccinării şi asigurarea accesului tuturor persoanelor din UE la informaţiile relevante privind vaccinarea, în special prin intermediul unui portal european de informare, care să furnizeze dovezi independente privind vaccinurile, beneficiile şi siguranţa populaţiei.

În România, în ultimii ani, rata de vaccinare la nivel naţional a scăzut, fapt dublat şi de izbucnirea unei epidemii de rujeolă, cazurile confirmate până la data de 28 septembrie 2018 ajungând la 15.367 din care 59 de decese. În doar 5 zile, în perioada 24 septembrie – 28 septembrie 2018, au fost raportate încă 15 de cazuri nou confirmate în două judeţe şi în municipiul Bucureşti.

De asemenea, cât priveşte cancerul de col uterin, România ocupă primul loc în Europa atât la incidenţă, cât şi la mortalitate, cu o mortalitate de 10,8/100.000, de 3 ori mai mare faţă de media europeană şi de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală şi de Est 6,8/100.000.

UNICEF România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi exprimă îngrijorarea că în România rata de vaccinare împotriva rujeolei este cu mult „sub pragul de 95% care asigură protecţie pentru fiecare membru al comunităţii” şi au iniţiat o campanie de informare şi provaccinare în acest sens.

 

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, IRES, în anul 2017, pentru a evalua opiniile populaţiei cu privire la subiectul imunizării copiilor, 87% dintre cei intervievaţi consideră că afirmaţia „beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacţiilor adverse” este adevărată şi aproape trei sferturi dintre participanţii la studiu cred că obligaţia de a informa cu privire la calendarul de vaccinare, beneficiile şi riscurile vaccinurilor este în primul rând a medicilor de familie – 72%. Principalele cauze pentru care rata vaccinării a scăzut în România, în ultimii ani, conform celor intervievaţi, sunt acelea că lipsesc vaccinurile 27% şi că au fost mediatizate unele cazuri de îmbolnăviri în urma vaccinării 27%; mai sunt amintite drept cauze părerile personale ale părinţilor 17%; campaniile antivaccinare promovate de anumite personalităţi publice – 10%, dar şi slaba calitate a informării părinţilor 7%; 6% dintre respondenţi învinovăţesc sistemul naţional de sănătate, în general, pentru rata scăzută de vaccinare – dezinteresul instituţiilor statului – 3%, lipsa comunicării cadrelor medicale cu pacienţii – 2% sau lipsa reglementărilor adecvate de către instituţiile statului – 1%.

România are nevoie să alinieze politicile de sănătate cu referire la vaccinare cu cele de la nivel european, dacă dorim ca cetăţenii să aibă un standard de viaţă calitativ. Avem nevoie de implicarea autorităţilor în campanii care să transmită informaţii corecte şi documentate ştiinţific cu privire la importanţa şi beneficiile vaccinării către cetăţeni, precum şi de o dezbatere reală cu privire la necesitatea unei legi a vaccinării în România.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii trebuie să transpună în acţiuni concrete concluziile campaniilor şi dezbaterilor cu privire la vaccinare.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.