Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 30 mai 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:   Mihaela Huncă – declaraţie politică cu titlul Domnul preşedinte Iohannis continuă instigarea la conflict şi dezbinare naţională şi perseverează în abandonarea completă a rolului său constituţional, de arbitru apolitic;

Doamna Mihaela Huncă:

„Domnul preşedinte Iohannis continuă instigarea la conflict şi dezbinare naţională şi perseverează în abandonarea completă a rolului său constituţional, de arbitru apolitic”

Domnul preşedinte Iohannis continuă instigarea la conflict şi dezbinare naţională şi perseverează în abandonarea completă a rolului său constituţional de arbitru apolitic. Mai mult decât atât, dânsul dezinformează cu seninătate. A afirmat că nu există informaţii publice mai recente de data de 2 februarie privind absorbţia fondurilor europene.

Dezinformarea preşedintelui Iohannis este evidentă. Oricine poate constata, că pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice există oficial raportarea execuţiei accesării fondurilor europene la data de 31 aprilie 2018.

Avertizarea preşedintelui este deplasată. În România rata absorbţiei fondurilor europene este de 16%, la jumătatea clasamentului ţărilor din Uniunea Europeană, mai mare decât în Olanda, Italia, Austria sau Marea Britanie. Media absorbţiei fondurilor în Uniunea Europeană este de 18%.

Tot ce s-a făcut în această privinţă a fost în primul an de guvernare PSD-ALDE.

Domnul Iohannis uită sau ignoră intenţionat că în 2016 Guvernul său tehnocrat a avut zero absorbţie, că nu a elaborat şi a lăsat proiecte mature şi că abia anul trecut, în perioada iunie-august, guvernarea PSD a reuşit să recupereze întârzierile şi să acrediteze autorităţile de management, esenţiale în procedura la validare a cheltuielilor. Totodată, în primele patru luni din acest an, sumele primite de România de la Uniunea Europeană au crescut cu 28%. Deci ritmul de absorbţie se accelerează după ce am pus în funcţiune instrumentele necesare. În plus, guvernarea PSD a adoptat recent modificări importante la Legea achiziţiilor publice şi a realizat o nouă formă a Legii parteneriatului public-privat, tocmai pentru a accelera absorbţia fondurilor.

 

Preşedintele nu a scos o vorbă despre performanţa accesării fondurilor europene destinate agriculturii. În acest an, România este prima ţară care încheie procesul de finalizare a depunerii cererilor de finanţare. În plus, au fost deja atrase peste 2,7 miliarde de euro în acest domeniu.

O dată în plus, domnul Iohannis dovedeşte că nu are o atitudine constructivă, demolează pur şi simplu orice în demersul său obsesiv, pentru a-şi asigura, după cum a şi precizat public, poziţia confortabilă, nu responsabilă, de la Cotroceni.

De asemenea, preşedintele României a făcut ceva foarte grav. A pus la îndoială capacitatea statului de a plăti pensiile şi salariile din România. Este inadmisibil pentru un şef de stat responsabil să inducă ideea că n-ar mai fi bani pentru plata pensiilor şi salariilor până la finalul anului, doar pentru că trebuie să execute o partitură anti-PSD.

Este ca şi cum un preşedinte de bancă s-ar întreba public dacă banca pe care o reprezintă are suficienţi bani pentru a-şi onora obligaţiile faţă de clienţi. Evident că, în secunda doi, toţi deponenţii s-ar repezi să-şi retragă banii şi s-ar crea un haos care ar putea duce la falimentul băncii.

Sunt bani de pensii şi salarii până la finalul anului, fără nicio problemă!Domnul Iohannis readuce în atenţia publică tema de anul trecut, care s-a dovedit a fi o mare dezinformare, a lipsei banilor. Românii au constatat nu doar că au fost bani suficienţi, ci s-au acordat şi s-au plătit fără probleme pensiile şi salariile mărite. La fel va fi şi anul acesta!

Declaraţii de acest tip, alarmiste, fără temei, făcute de preşedintele ţării, determină creşterea costului finanţării şi măreşte artificial dobânzile împrumuturilor României. Asta urmăreşte preşedintele Iohannis? Să lucreze împotriva intereselor naţionale? Să-i facă pe români să plătească mai mult?Domnul preşedinte nici măcar nu este original în ceea ce face. A plagiat PNL care, anul trecut, spunea că Guvernul nu mai are bani de pensii decât până în noiembrie. A trecut noiembrie, decembrie, acum suntem aproape la jumătatea anului, iar PNL s-a făcut de râs în faţa pensionarilor.

Preşedintele Iohannis se va face de râs în faţa pensionarilor, care nu doar că îşi vor primi pensiile, dar de la 1 iulie le vor primi majorate, aşa cum PSD s-a angajat în campania electorală.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.