Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 31 octombrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:   Mihaela Huncă – declaraţie politică ce are ca obiect Detaşarea, în sistemul de învăţământ preuniversitar, de pe o funcţie de conducere pe alta;

Doamna Mihaela Huncă:

Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Obiectul declaraţiei politice: „Detaşarea, în sistemul de învăţământ preuniversitar, de pe o funcţie de conducere pe alta”.

Stimate colege şi stimaţi colegi,

Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic titular, în învăţământul preuniversitar, poate fi detaşat, în interesul învăţământului, pentru conducerea unităţilor de învăţământ, unităţilor conexe, Ministerului Educaţiei Naţionale, inspectoratelor şcolare, respectiv pe funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare.

Este o prevedere necesară, care asigură, în multe cazuri, rezolvarea unor situaţii neprevăzute sau excepţionale. De asemenea, în lipsa organizării concursurilor pentru ocuparea funcţiilor respective, măsura legiferată asigură managementul unităţilor în cauză şi, uneori, chiar şi al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Problema apare însă atunci când un cadru didactic ocupă o funcţie de conducere sau de îndrumare şi control, prin concurs, şi, ulterior, se detaşează pe o altă funcţie de conducere sau de îndrumare şi control, de cele mai multe ori superioară ierarhic celei dintâi. Ce se întâmplă în această situaţie? Urmarea unei astfel de detaşări este că respectivul cadru didactic blochează postul didactic pe care este titular, postul de conducere sau de îndrumare şi control pe care a dat concurs, şi ocupă un alt post de conducere sau de îndrumare şi control prin detaşare.

Consider anormală blocarea de către o persoană, oricât de competentă ar fi aceasta, a două posturi de conducere sau a două posturi de îndrumare şi control.

Din punctul meu de vedere, se impune o intervenţie a Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru normalizarea modalităţii de ocupare a funcţiilor de conducere sau a funcţiilor de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare.

Vă mulţumesc.

Mihaela Huncă, Pro România.

 

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.