Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 4 aprilie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Prezentarea de către doamna deputat Gabriela Maria Podaşcă a unei Declaraţii privind Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

Doamna Gabriela-Maria Podaşcă:

Bună dimineaţa!

Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Acum mai bine de 10 ani, Organizaţia Naţiunilor Unite a votat o Rezoluţie, prin care ziua de 2 aprilie devenea Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Este o zi în care, peste tot în lume, recunoaştem faptul că autismul nu este o boală, ci este o tulburare de dezvoltare, de natură neurobiologică, ale cărei specificităţi sunt vizibile până în jurul vârstei de 2-3 ani. Toţi cei care au această tulburare trăiesc alături de noi, îi vedem în fiecare zi, dar, uneori, sunt martorii tăcuţi ai indiferenţei noastre. Însă noi avem toate mijloacele necesare şi datoria să îi ajutăm.

Doamnelor şi domnilor,

2 aprilie este ziua care nu poate fi trecută cu vederea de Parlamentul României.

Astăzi suntem obligaţi să ne amintim de cei peste 67 de milioane de oameni din lumea întreagă care trăiesc cu tulburare de spectru autist, reprezentând aproximativ 1% din populaţia globului.

Astăzi este important să vorbim despre cei 7.000 de copii din România, care, conform statisticilor oficiale, sunt diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist, precum şi despre cei aproximativ 30.000 de copii, care, deşi luptă în fiecare zi cu această tulburare, încă sunt nediagnosticaţi.

Astăzi trebuie să înţelegem că autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează toate ariile de dezvoltare ale copilului, de la comportament, cognitiv, comunicare, limbaj, motricitate, dificultăţi care însă nu trebuie să fie o piedică pentru o viaţă normală.

Pentru că, doamnelor şi domnilor, orice copil care este diagnosticat cu TSA şi care poate beneficia de terapie, are toate şansele să devină un adult independent şi nu un asistat social.

Pentru că studiile ne arată că diagnosticarea timpurie, la fel ca şi terapiile specializate, pot creşte cu până la 50% şansele ca persoanele cu TSA să dobândească abilităţi pentru o viaţă independentă.

Mulţi dintre aceşti copii diagnosticaţi cu autism şi trataţi corespunzător au poveşti de succes, pe care de multe ori le vedeţi chiar şi la televizor. Pentru că multe dintre lucrurile extraordinare pe care le citiţi în presă, multe realizări ştiinţifice de neimaginat sunt datorate unor copii care sunt afectaţi de această tulburare. Şi sunt poveşti de succes pe care şi mulţi dintre dumneavoastră le povestiţi, fără a şti însă că aceşti copii suferă de o tulburare de spectru autist. Pentru că ei au fost diagnosticaţi la timp şi pentru că au beneficiat de un tratament corespunzător, au putut să aibă o viaţă normală şi chiar să exceleze.

Din păcate, doamnelor şi domnilor, cuvintele mele, cuvintele noastre nu pot aduce însă alinare unui părinte care nu înţelege de ce copilul său nu răspunde atunci când este strigat, de ce nu interacţionează, de ce nu îşi manifestă afecţiunea.

Mai grav este că atunci când este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, acel părinte nu ştie câte ore de terapie de recuperare îşi poate permite şi nu ştie cine îl poate ajuta în această luptă.

Eu sper ca deciziile noastre, luate în Parlament, să îl facă să aibă încredere că ziua de mâine poate fi mai bună, dacă beneficiază de puţin ajutor.

De aceea, în 2013, împreună cu o parte dintre colegii din Parlament, am iniţiat o serie de modificări la Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum:

Stabilirea unui parteneriat public-privat între ministere, serviciile deconcentrate şi organizaţiile neguvernamentale din domeniu, în vederea furnizării de intervenţii integrate, plata serviciilor de sănătate conexe oferite persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, din bugetul Ministerului Sănătăţii sau din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate;

Dezvoltarea de programe de formare profesională continuă pentru profesioniştii care lucrează cu persoane cu TSA, din cadrul Ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, precum şi depistarea precoce efectuată la copiii cu vârsta între 0 şi 3 ani.

Cred că este important să fim mândri de fiecare măsură pe care am reuşit s-o adoptăm împreună cu organizaţiile neguvernamentale. Dar, din păcate, cu tot efortul Parlamentului, al Guvernului şi al autorităţilor locale, încă mai sunt foarte, foarte multe lucruri de făcut.

Aş vrea să salut prezenţa, în plenul Parlamentului, la balcon, a organizaţiilor neguvernamentale care sprijină această cauză, precum: Help Autism; Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată; Asociaţia de Recuperare Terapeutică Aplicată; Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism; Claudiu Miu, de la Asociaţia Club Sportiv Climb Again; doamna doctor Magda Budişteanu; Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi; Asociaţia „Young Initiative”, Asociaţia pentru Recuperarea Copiilor cu Autism din România, Autism România, Asociaţia „Puzzle”, Asociaţia A.R.C.A.D.A., Asociaţia „Învingem Autismul”.

Trebuie să le mulţumim pentru toate eforturile pe care le depun zilnic!

Dragi colegi,

Ştiu că lista noastră de priorităţi este una extrem de lungă, însă investiţia în copii trebuie să fie una la fel de importantă. Mai avem încă timp să le oferim o şansă la o viaţă normală, până la urmă, la o viaţă pe care o dorim şi pentru copiii noştri.

Stimaţi colegi,

Stă în puterea noastră ca în perioada următoare să sprijinim atât schimbarea modului de decontare a serviciilor medicale conexe de recuperare din decontarea numărului de servicii/medic/zi în decontarea numărului de servicii/beneficiar/zi, obligativitatea aplicării screening-ului pentru toţi copiii cu vârsta între 0 şi 3 ani, precum şi o clarificare a legislaţiei în ceea ce priveşte reglementarea centrelor de terapie.

Cred că sunt doar câteva măsuri pe care împreună putem să le susţinem, dintr-un pachet mult mai larg.

Vreau să închei, spunând doar că, în România, astăzi, aproximativ 40.000 de copii au autism. Îi vedem în fiecare zi şi sunt alături de noi. Îi vedem că suferă, că aşteaptă şi că speră. Şi, uneori, sunt martorii tăcuţi ai indiferenţei noastre. Însă noi avem şi mijloacele şi datoria să-i ajutăm.

Vreau să vă mulţumesc.

Şi sunt convinsă că, împreună, indiferent de grupul politic din care facem parte, putem să oferim copiilor cu autism o şansă la o viaţă normală, precum şi un ajutor real familiilor acestora.

Vă mulţumesc. (Aplauze.)

 

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.