Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 5 noiembrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului

Doamna Mihaela Huncă:

Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă.

Interpelarea se adresează Guvernului României, doamnei prim-ministru Vasilica-Viorica Dăncilă.

Obiectul interpelării: „Reintegrarea elevilor emigranţi în şcoală şi societate”.

Încă din anul 2012, fenomenul emigraţiei, generat de mobilitatea forţei de muncă în spaţiul european, reprezintă o problemă a societăţii româneşti neglijată cu o lejeritate inexplicabilă.

Reintegrarea elevilor emigranţi nu înseamnă doar demersurile iniţiate astăzi de inspectoratele şcolare privind echivalarea studiilor, ci încadrarea acestor copii în sistemul de învăţământ românesc, la nivelul corespunzător experienţei lor şcolare.

În condiţiile în care studiile UNICEF au stabilit faptul că aceşti copii sunt consideraţi grupuri vulnerabile, este limpede că reintegrarea lor presupune, în primul rând, adaptare şcolară şi integrare socială.

Doamnă prim-ministru, cred că Guvernul României trebuie să-şi asume această situaţie şi să legifereze un set de măsuri, asigurând, totodată, logistica necesară implementării lor.

În primul rând, consider obligatorie organizarea de cursuri gratuite de limba română pentru elevii reveniţi în ţară, dat fiind faptul că majoritatea dintre ei nu cunosc foarte bine limba română.

Vă rog să-mi răspundeţi dacă aveţi în vedere întocmirea unor programe speciale de consiliere şi monitorizare a acestor copii, urmate de intervenţii de specialitate, acolo unde probabilitatea de dezvoltare a unor dificultăţi de adaptare este foarte mare.

Nu în ultimul rând, prioritară este şi asigurarea unui mediu şcolar incluziv.

Doamnă prim-ministru,Intervenţia dumneavoastră urgentă înseamnă nu numai rezolvarea unei probleme actuale, ci şi respectarea drepturilor copilului, garantate de Constituţia României.

Viitorul acestor copii depinde de atitudinea dumneavoastră!

Solicit răspuns în scris.

Vă mulţumesc.

Deputat neafiliat, Mihaela Huncă.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.