Continutul Principal

Sedința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 27 iunie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Domnul Sorin Mihai Cîmpeanu:

Mulţumesc.

Distinşi colegi, membri ai Guvernului României şi ai Parlamentului României,

Am făcut parte, alături de unii dintre dumneavoastră, aici prezenţi, dintr-un Guvern a cărui performanţă a fost recunoscută.

Nu a avut inflaţie, nici statistică nici de alt fel. A absorbit fonduri europene, a crescut pensii şi salarii, dar a oferit şi garanţia existenţei resurselor financiare pentru plata acestora.

PRO România a fost formaţiunea care a spus foarte clar că doreşte un guvern mai bun, dar nu aşa. Nu putem susţine înlocuirea Guvernului Dăncilă cu un Guvern Orban. Dar nici nu cred că este bine. Nici nu cred că putem continua aşa.

Propunem soluţii, şi pentru că noi credem că putem fi parte a unei soluţii pentru România, în Anul Centenar, în ajunul deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Din păcate, după integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană, în România nu a mai existat un proiect de ţară care să coaguleze forţele politice şi civice în jurul unei singure viziuni.

Lipsa de coerenţă şi incapacitatea de a gândi pro-activ, ci doar reactiv aruncă, din păcate, umbra improvizaţiei şi a oportunismului asupra oricărei iniţiative.

PRO România încearcă să propună o perspectivă pe termen lung. Încearcă! Aşa cum cred că trebuie să gândească orice forţă politică responsabilă.

Aşezarea unei naţiuni pe mapamond depinde de măsura în care aceasta reuşeşte să-şi proiecteze interesele în spaţiu şi timp.

În ultimul timp nu ştiu cât de bine am dat dovadă de acest lucru.

Sunt profesor şi ştiu prea bine că e nevoie de obiective clare, asumate cu maximă responsabilitate, pentru cel puţin o generaţie sociologică.

Suntem în Anul Centenarului şi aş îndrăzni să spun că suntem datori să configurăm România următoarelor 3-4 decenii.

Avem nevoie de viziune, avem nevoie de competenţă şi avem nevoie de coerenţă.

Dau un exemplu care, pot spune, stă la baza tuturor lucrurilor – educaţia. Un popor educat ştie, cu siguranţă, să aibă mai bine grijă de sănătatea lui, de prosperitatea lui şi de multe alte lucruri.

 

După plecarea Guvernului Ponta, la educaţie, din păcate, am avut un ministeriat semestrial. Miniştrii au fost schimbaţi la fiecare 6 luni.

Nu cred că aşa putem da dovadă de coerenţă şi consecvenţă. Nu cred că aşa vom ajunge unde ne dorim.

Aceasta este ceea ce vă propune PRO România. Vă propune viziune, competenţă, coerenţă şi echilibru. Toate acestea vi le propunem pentru România.

Vă propunem încetarea ipocriziei, vă propunem încetarea falsei competenţe, dar în acelaşi timp şi încetarea falselor acuze, încetarea acuzelor nefondate.

România are încă – încă – resursa umană care să ofere o guvernare măcar decentă, dacă nu şi eficientă.

Vă invit, aşadar, dragi colegi, să încetăm acest, îndrăznesc să spun, potenţial război civil.

 

Vă invit să ne aşezăm la masă pentru a găsi soluţii realiste pro România, şi nu anti România.

 

Vă mulţumesc. (Aplauze.)

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.