Data: 27 februarie 2019

PRO România s-a întâlnit cu asociațiile și sindicatele reprezentative ale rezerviștilor militari și polițiștilor

PRO România a organizat marți, 26 februarie 2019, o întâlnire de lucru cu asociațiile și sindicatele reprezentative din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

La întrevedere au fost prezenți gl. Nicolae Băhnăreanu, din partea Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, gl. Virgil Bălăceanu, gl. Dan Grecu și col. Constantin Monah, din partea Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, col (r) Marian Tudor, gl. Alexandru Cotoară și lt. col (r) Dragoș Icleanu, din partea Asociației Militarilor din România, col(r) Mircea Dogaru, din partea Sindicatului Cadrelor Naționale Disponibilizate, Dumitru Coarnă din partea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și Alexandru Andone din partea Sindicatului Agenților de Poliție. Din partea PRO România au participat președintele partidului, Victor Ponta, secretarul general, Ion Mocioalcă, fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu și purtătorul de cuvânt al PRO România, Gabriela Podașcă.

În cadrul discuțiilor, a fost subliniată cooperarea foarte bună pe care Guvernul Ponta a avut-o de-a lungul timpului cu reprezentanții polițiștilor și rezerviștilor militari și s-a exprimat interesul comun pentru consultarea permanentă asupra problematicilor specifice domeniului apărării naționale și protejării drepturilor militarilor și polițiștilor.

De asemenea, s-a realizat și o analiză a contextului geopolitic și geostrategic contemporan și a necesității eforturilor proprii pentru consolidarea capacității de apărare națională, în context european și euroatlantic; au fost identificate limitele actualei legislații naționale care reglementează domeniul apărării, considerată ca incluzând multe prevederi fie învechite în raport cu realitatea contemporană, fie inaplicabile sau pur și simplu neaplicate; a fost manifestat interesul rezerviștilor pentru starea Armatei, în general și a Forțelor de Rezervă, în special, vorbitorii având o poziție critică față de rezultatele MApN în aplicarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.

În acest context, PRO România va susține o serie de modificări legislative pentru a readuce legea 223 privind pensiile militare de serviciu la forma inițială din 2015, după ce aceasta a fost modificată prin multiple ordonanțe de urgență care au redus drepturile rezerviștilor militari.

De asemenea, vor fi întreprinse acțiuni pentru sprijinirea militarilor activi, în sensul repunerii carierei militare pe locul meritat și corespunzător misiunii constituționale, după ce reprezentanții asociațiilor au prezentat cazuri concrete prin care, de exemplu, un soldat profesionist este echivalat în actuala lege a salarizării unitare cu un muncitor necalificat.

Președintele PRO România, Victor Ponta, le-a transmis asociațiilor și structurilor de rezerviști că este nevoie de expertiza lor pentru identificarea vulnerabilităților din sistemul național de apărare și a propus continuarea dialogului cu toți factorii relevanți pentru acest domeniu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.