Continutul Principal

Comunicat de presă 03 august 2017

Data: 3 august 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

3 August 2017

Daniel Constantin, PRO România: OUG privind pensile “speciale” este o rușine pentru guvernarea PSD-ALDE. Pensiile militarilor ar urma să fie înghețate pe viață.

Deputatul PRO România, Daniel Constantin, cataloghează intenția guvernului și a coaliției PSD-ALDE ca fiind o rușine, în condițiile în care în 2015 a fost votată legea 223/2015, inițiată de PSD și acceptată în egală măsură și de PNL, care reglementa statutul pensiilor militare de stat. Conform legii, pensiile militare de stat se aplică personalului militar și angajaților din poliție care acționează după alte legi decât cele ale civililor.

“Modificarea cadrului legal afectează peste 150.000 de persoane, care nu fac parte din sistemul public de pensii, ci aparțin de bugetele ministerelor de resort. În prezent, baza de calcul actuală a pensiilor militare este de 65% și nu de 80%, așa cum eronat afirma ministrul muncii, iar limitarea acestor pensii este la 85% și în niciun caz la 100%. Ce uită să mai spună Olguța Vasilescu este că militarii au contribuit suplimentar la pensia privată, instituită cu anul 1967, respectiv la pensia civilă obținută prin contributivitate, ca orice civil, pentru anii lucrați după pensionarea din armată”, susține deputatul PRO România.

Daniel Constantin susține că PSD adâncește discrepanțele și disfuncționalitățile din sistem, continuând ce a făcut Guvernul Cioloș prin OUG 57/2016 care a pus generalii și chestorii ieșiți în rezervă înainte de 1 ianuarie 2016, în situația de a avea pensii mai mici decât proprii lor șoferi trecuți în rezervă după data respectivă.

Potrivit deputatului, PSD  vrea sa introducă discriminarea, tăind doar militarilor în rezervă dreptul legal la creșterea pensiei, întrucât alinierea pensiilor la militari se face doar cu un procent din creșterea veniturilor personalului activ. Spre deosebire de civili, care primesc la pensie atât indexarea cu rata inflației cât și creșterea punctului de pensii (oricum prea mici și acestea), militarii primeau numai una din cele două mecanisme de creștere, iar după OUG inițiată de PSD-ALDE, niciuna.

“Pensiile militarilor urmează să fie practic „înghețate pe viață” și să iși piardă puterea de cumparare gradual, an de an, urmând a intra sub nivelul pensiilor contributive, care vor continua să fie indexate an de an cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu”, a declarant Daniel Constantin.

 

Daniel Constantin acuză coaliția de guvernare că manipulează adevărul, atribuind pensile record unor alte categorii profesionale, altele decât pensiile militare de stat.

“Mai mult ca oricând, coaliția trebuie să ia în considerare faptul că prin OUG se va crea un grav dezechilibru între drepturile și obligațiile cetățenilor. OUG inițiată de Olguța Vasilescu va pune cruce carierei militare și va descuraja tinerii să facă carieră într-un domeniu în care România are o tradiție bogată. Mai mult decât atât, la deficitul si asa mare de personal România nu își poate permite iesirea din aceste sisteme a mii de oameni, in conditiile climatului zonal si international existent, fără să ne gandim la consecintele reale, pe termen lung, a unor asemenea măsuri, luate parcă la disperare, fără o analiză temeinică.”

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.