Continutul Principal

Comunicat de presă 04 iulie 2017

Data: 4 iulie 2017

Am constatat cu regret că noul executiv a folosit emoția și neatenția primei ședințe de guvern pentru a adopta o serie de acte normative cu efect devastator asupra modului de administrare a patrimoniului public, dar și asupra serviciilor publice în slujba cetățeanului.

Este vorba de doua ordonanțe de urgenta care au fost adoptate fără niciun fel de dezbatere publica și al căror caracter de urgență este cel puțin îndoielnic.

Să le luam pe rând. OUG 50/2017 prin care doua instituții extrem de importante au fost trecute peste noapte din subordinea Ministerului Mediului (ALDE) in subordinea SGG (PSD): Agenția Nationala de Meteorologie (ANM) și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Doua instituții foarte importante care trec peste noapte, fără nicio analiza, fără nicio consultare, fără nicio explicație de la mediu la guvern!

Exista foarte multe suspiciuni. In ceea ce privește ARBDD, aceasta este autoritatea care gestionează fonduri europene de peste 1 miliard euro pentru investiții care vizează conservarea patrimoniului natural al Deltei – atribuții clare ale ministerului mediului și nu ale SGG!!! Toate proiectele trebuiesc aprobate de direcția Biodiversitate din minister!

Trebuie sa amintim și faptul ca anul acesta expira concesiunile pentru zonele din jurul Biosferei in care se practica agricultura – cateva zeci de mii de ha iar ARBDD este instituția care eliberează autorizatia de mediu pentru practicarea agriculturii!!!

Cum se vor emite aceste autorizații fără sa fie in subordinea ministerului?!

Cea de-a doua ordonanța (OUG 48/2017) vizează domeniul gestionarii deșeurilor, mai exact celebra taxa de depozitare a deseurilor la depozitele de deșeuri, introdusă de la 1 Ianuarie 2017.

Din Ianuarie pana in prezent a avut loc o dezbatere publica amplă in care s-a ajuns la o forma agreata intr-o mare proporție de cei implicați in piața cu anumite amendamente.

Se introduceau praguri pentru reciclare obligatorie: 20% in 2017, 30% in 2018, 40% in 2019 și 50% in 2020 – acest procent este o obligație a României stabilită prin legislație europeană!
Se propunea menținerea taxei de depozitare de 80 de lei, dar ea nu se mai aplica la toată cantitatea depusă, ci numai la diferența dintre ținta de reciclat și cantitatea reciclata!

Singurul lucru in discuție pentru noul ministru al mediului era sa stabilească in consultare publica in sarcina cui revine aceasta obligație!

In forma adoptată și care nu a apărut niciodată pe site-ul ministerului (!), nu mai exista nicio ținta de reciclat! Reamintim ca România are cel mai mic procent de reciclat din toate țările membre ale UE – aproximativ 5% – și nu exista nicio șansa
de a atinge obiectivele pana in 2020 odată cu adoptarea acestei OUG!

Tot prin ordonanța, pentru a arată probabil doar intenții de a rezolva problema depozitarii deșeurilor se propune creșterea de la 15 la 25% a obiectivului de reducere a deșeurilor care se depozitează. In același timp se propune reducerea la jumătate a taxei de penalizare – de la 100 la 50 lei- in caz de neîndeplinire.

Cu alte cuvinte producătorii de deșeuri au o obligație mai mare, dar pedeapsa este mult mai mica. Se încurajează depozitarea la groapa, in loc sa se descurajeze!!!

Toate aceste lucruri nu fac altceva decât sa avem un sistem nesănătos, total neprietenos cu mediul înconjurator, care nu încurajează deloc colectarea selectiva sau reciclarea și mai mult decât atât mai aduce României pe termen mediul câteva
sigure proceduri de infringement! Păcat ca nu cei care guvernează astăzi vor plăti, ci chiar cetățenii prin contribuțiile lor la buget!

Este rușinos pentru noul guvern care anunța in Parlament printre altele, „transparentă” și „predictibilitate” sa înceapă cu stângul prin adoptare, fără măcar sa anunțe a doua acte atât de importante!

Cât despre măsurile economice anunțate și discutate in spațiul public din noul program de guvernare speram sa rămână doar intenții și sa nu fie transformate in aceleași mod netransparent in realitate!

DANIEL CONSTANTIN,
PRO-România

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.