Mihaela Huncă: „Avem nevoie de o strategie coerentă pentru a aduce înapoi în țară tinerii care au plecat la studii în alte state și nu s-au întors să lucreze în România!”

Data: 3 iulie 2019

Mihaela Huncă, deputat Pro România:

România are nevoie astăzi, mai mult decât oricând, de tinerii plecați la studii în străinătate. Guvernul trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului tinerilor care au plecat în străinătate, pe piața muncii din România.

Tinerii din România se plâng că nu iși găsesc un loc de muncă în țară, după terminarea studiilor, iar atunci când au totuși o șansă, domeniul în care ajung să muncească nu are nicio legatură cu studiile absolvite. Din aceste motive, munca în străinătate rămâne pentru mulți singura variantă.

“Românii plecați în străinătate se vor întoarce în momentul în care serviciile pe care le oferă statul vor ajunge la un nivel normal dacă sunt îndeplinite conditiile de bun-simț, precum un sistem de sănătate decent sau o educație bună. Condițiile generale mai bune din România îi aduc înapoi pe cei plecați! Românii au votat și am văzut că aspirațiile tineretului român sunt de nivel european! E nevoie de voință politică și de mult bun-simț! Consider că în acest moment avem nevoie de o strategie coerentă pentru a aduce înapoi în țară tinerii care au plecat la studii în alte state și nu s-au întors să lucreze în România din cauza birocrației și a altor impedimente legislative. Avem nevoie de ei, pentru că sunt persoane care au avut curajul să se bată de la egal la egal cu ceilalți tineri europeni atât pe plan educațional, cât și în ceea ce privește piața muncii. Aceștia au o experiență profesională solidă pe care au dobândit-o în cadrul celor mai mari companii multinaționale din domeniul tehnologiei informațiilor și sectorul tehnic la nivel european și mondial. Toate țările Uniunii Europene, fie ele mai mult sau mai puțin dezvoltate, se confruntă cu problema lipsei specialiștilor în domenii de interes strategic, fie că vorbim de industria energetică, domeniul construcțiilor, industria auto sau sectorul IT. Nevoia unor măsuri în forță, curajoase, pentru a ataca această problemă se face din ce mai simțită și în țara noastră”, declară deputatul Pro România Mihaela Huncă.
Potrivit unui sondaj realizat de Liga Studenților Români în Străinătate, 42% dintre tinerii care studiază în alte țări vor să se întoarcă în România, pe când 58% dintre aceștia au declarat că nu vor să muncească în țară.

“Rolul nostru, ca oameni politici este acela de a promova un cadru legislativ stabil și predictibil prin care să implementăm măsuri reale și concrete care să îi determine pe acești tineri să se întoarcă acasă. România trebuie să devină din țară exportatoare de creiere și de forță de muncă calificată, un centru european de expertiză în domenii de înaltă tehnologie, care să producă plusvaloare și să devină un punct de reper pentru statele din Uniunea Europeană”, a concluzionat Mihaela Huncă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.