Continutul Principal

PRO România – Organizația de tineret

Data: 30 ianuarie 2019

De 55 de ani, 30 ianuare este Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoală.Apărută în 1964 ca o iniţiativă mondială, ea coincide cu comemorarea asasinării lui Mahatma Gandhi. Scopul promovării acestei zile este dezvoltarea sistemului de învăţământ în baza a trei valori cardinale: respect, solidaritate şi nonviolenţă. Aceste valori invocă împreună dreptul la siguranţă al elevilor.
În România, rata agresiunii de tip „bullying” este cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Această creştere pare a fi favorizată de răspândirea accesului la internet, multe dintre episoadele de „bullying” desfăşurându-se şi pe platformele online. Victimele agresiunii încep să resimtă efecte negative precum depresie, anxietate sau însingurare, iar unele dezvoltă chiar şi gânduri suicidale.
Organizaţia de tineret şi Departamentul pentru Egalitate de Şanse din PRO ROMÂNIA atrag atenţia asupra răspândirii puternic generalizate a acestui fenomen în şcolile din ţară. Deşi există un cadru normativ, soluţiile la nivel executiv par să nu fie aplicate deloc.
Organizaţia de tineret PRO România transmite un mesaj ferm „Stop violenţei în şcoli!”, iar la nivelul tuturor filialelor membrii PRO România desfăşoară astăzi, 30 ianuarie 2019, o campanie de conştientizare şi prevenire a violenţei de tip„bullying”.
„Salutăm iniţiativa Organizaţiei de Tineret în ceea ce priveşte această campanie desfăşurată la nivel naţional! Bullying-ul este un fenomen cu consecinţe deosebit de grave în privinţa căruia autorităţile mai au mult de lucrat. Sunt necesare măsuri eficiente de conştientizare şi combatere”, a declarat Anca Bălăşoiu, coordonatorul pe Egalitate de Şanse a Pro România.
„Problema bullying-ului este una dintre cele mai grave ale sistemului formal de educație. Ne-am dorit sa atragem atenția prin aceasta campanie asupra faptului că, deși există cadru legislativ, la nivel executiv lucrurile practic stagnează. Iar pe fondul neintervenției guvernamentale în această problemă, lucrurile se agravează într-un mod aproape insidios”, a completat Miroslav Stanici, coordonatorul organizației de tineret.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.