Continutul Principal

Scenariu de film SF la Ministerul Educaţiei: Ministrul educaţiei susţine că nu ar avea pe ce să cheltuiască un buget de 6 % din PIB!

Data: 18 noiembrie 2019

Pe bună dreptate, aţi spune că este vorba de un scenariu de film de ficţiune. Nu şi pentru noul ministru al educaţiei, care a declarat că, în materie de investiţii şi priorităţi ale Ministerului Educaţiei, dacă s-ar aloca 6% din PIB acestui domeniu „nu are ce să facă cu banii, nu ar reuşi să-i cheltuiască”.

„Consider că liberalii trebuiau să-şi facă temele din opoziţie atunci când se pregăteau de guvernare. Nu este posibil să vii acum ca ministru al educaţiei cu o lipsă de viziune, de strategii. Inventarierea problemelor din educaţie trebuia făcută de PNL în perioada de opoziţie, nu acum. Consideraţi că nu aveţi ce face cu banii pentru educaţie? Pro România avertizează încontinuu de mai bine de un an că subfinanţarea sistemului de învăţământ afectează pe termen lung capacitatea elevilor de a dobândi competenţe fundamentale, necesare pentru traiul într-o societate democratică, modernă!

Ultimele studii arată că 40% din generaţiile viitoare, din cei care vin din urmă şi trebuie să susţină România din punct de vedere economic, social, cultural şi politic, sunt analfabeţi social şi funcţional, adică vor fi o povară în viitor pentru piaţa muncii, pentru economie, pentru România. De inovare, de cercetare, de operaţiuni complexe, nici nu poate fi vorba. Acest lucru va însemna o catastrofă pentru economie!

Şi, dacă vorbim de infrastructură, lucrurile stau şi mai rău: încă există unităţi şcolare cu grupuri sanitare în curte, fără alimentare cu apă, fără canalizare. Doamnă ministru, oare nu ştiţi că în prezent mai puţin de jumătate din şcolile cu personalitate juridică din România dispun de cabinete medicale? Astfel, din totalul celor 6.100 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, doar 2.120 au cabinete medicale şcolare.

Pro România a solicitat finanţare pentru înfiinţarea a încă 3.980 de cabinete şcolare, dar şi fonduri pentru salarizarea a încă 416 medici şcolari şi 4.000 de asistenţi medicali şcolari. Costurile pentru acest capitol nu sunt foarte mari. Ele se ridică la 400 de milioane de lei, sumă pe care statul o alocă pentru partidele politice. Cu aceşti bani se poate rezolva o problemă urgentă pentru sănătatea copiilor noştri.

De asemenea, Pro România susţine necesitatea înfiinţării în toate unităţile şcolare cu personalitate juridică de cabinete psiho-pedagogice. Stimată doamnă ministru, poate nu ştiaţi, dar aceasta este cruda realitate în care se zbate educaţia românească!

Deputat PRO România Mihaela Huncă

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.