Continutul Principal

Scrisoare deschisă către PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Data: 14 februarie 2020

Stimată Doamnă Primar General,

Organizația PRO România Sector 5 este îngrijorată de criza serviciului public de încălzire a populației în București, administrat de Termoenergetica. Amplificarea problematicii serviciului în detrimentul cetățeanului ne obligă să luăm atitudine.

Pe cale de consecință, Doamnă Primar General, vă propunem două acțiuni imediate ce pot stabiliza situația și pot pune bazele unei arhitecturi instituționale profesioniste:

  1. Înființarea Unui Cluster care să reunească cei mai buni specialiști din mediul academic, antreprenorial, cercetare și reprezentanți ai societății civile ar contribui la identificarea și promovarea unor solutii sustenabile, adaptate schimbărilor climatice și profilului socio-economic al Bucureștiului.
  2. Definirea unui Nou model instituțional pentru serviciul public de alimentare centralizată cu energie termică

Doamnă Primar General, acum este un moment cheie pentru sistemul de încalzire din București, când acesta este așezat pe un cadru legal și are în față un contract de delegare ce îi oferă posibilitatea remodelării sistemului folosind tehnologii moderne.

Desigur, acest serviciu public de încălzire a populației, ce este realizat printr-o infrastructură vastă de rețele, nu poate fi administrat decât printr-un contract de delegare. Durata contractului de delegare fiind proporțională cu valoarea investițională a operatorului în sistem, rezultă interesul de a redefini un nou sistem de încălzire a populației bazat pe tehnologii moderne. Sistemul construit în anii 1960 și care a rezistat până în zilele noastre, trebuie regândit pentru a funcționa în următorii 50 de ani într-o piață concurențială și într-o competiție tot mai dinamică.

Noile tehnologii precum trecerea de la 2 fire la 3 fire, 4GDH, IoT, pompe de căldură, redefinesc operatorii din marile orașe europene și sunt preocupările autorităților publice locale pentru a reproiecta sisteme durabile și competitive. În plus, în calitate de stat membru al Uniunii Europene ne-am asumat strategia Green Deal și tranziția către un continent verde și prietenos cu mediul. Țintele Green Deal vizează inclusiv eficiența energetică și soluții sustenabile și inovative care să integreze noile tehnologii.

Sprijinul Clusterului de specialisti în această primă etapă constă în prioritizarea investițiilor strategice și a măsurilor manageriale de impact ce pot așeza Termoenergetica  pe un traseu stabil.

Organizația PRO România Sector 5 alocă o importanță deosebită misiunii noii societăți Termoenergetica S.A. căreia i-a fost delegat serviciulInvestiițiile din perioada următoare trebuie să fie motorul viziunii societății Termoenergetica S.A. pe întreaga perioadă delegată.

Doamnă Primar General, dorim ca inițiativa PRO Romania Sector 5 să fie un mecanism de accelerare a acțiunilor de modernizare a sistemului de încălzire, de colaborare și monitorizare a unui plan de acțiuni complex cu impact direct în rândul cetățenilor.

 

Coordonator PRO România Sector 5

Ștefan PIRPILIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.