Continutul Principal

Ce lipseste din Strategia Fiscal Bugetara a Ministerului de Finante?

Data: 12 decembrie 2019

1. Un deficit care sa respecte tratatele in vigoare ale Romaniei. Pare ca guvernul Orban intentioneaza sa ignore Tratatul de la Maastricht propunand un deficit de peste 3% (ESA) pana in 2021. Am o veste pentru ei: Comisia Europeana nu va fi de acord cu depasirea tintei de deficit timp de trei ani!
2. O datorie publica mai mica. Asta pentru ca atunci cand erau in opozitie, cei de la PNL, inclusiv dl Orban se plangeau ca datoria creste. Sub guvernul PNL, datoria publica este estimata sa creasca de la 36,4% din PIB in 2019 la 40% din PIB in 2020, o crestere uriasa daca ne uitam la evolutia datoriei in ultimii ani. O astfel de crestere nu ar trebui sa aiba loc in timpul unei cresteri economice.
3. Contributii de 6% din salariu la Pilonul 2. A fost o greseala cand Guvernul Tudose a scazut contributiile la pilonul privat de pensii de la 5,1% la 3,75%. Opozitia, inclusiv prin dl Orban, sustinea revenirea contributiei la 6%, adica atat cat era in legea originala a pensiilor private. Nu e nicaieri prin strategie asa ceva. In schimb, se ilustreaza in document cum evolutia demografica negativa a tarii va pune in pericol plata pensiilor pe termen lung. Pai, atunci de ce nu vin si cu solutia evidenta de crestere a contributiei la Pilonul 2?
4. Cei 5% din PIB pentru educatie promisi de Raluca Turcan. Nu sunt pe nicaieri in strategia elaborata de guvern. Guvernul pare ca a uitat de testele Pisa imediat cum au aparut alte subiecte in presa.
5. Cresterea sustinuta a investitiilor publice. Investitiile publice scad de la 4,3% in 2020 la 4% in 2021 si ajung la 3,83% 2022. Parca se plangeau cei de la PNL ca nu se fac destule investitii publice. Acum ca sunt la butoane, 3,83% din PIB e tot ce pot aloca pentru investitii publice?

Bun, am spus ce NU contine acest document. Totusi ce contine startegia, veti intreba?
1. Documentul are stampila. Câte una pe fiecare pagina! Ma intreb daca dl Citu a primit raportul intr-un dosar cu sina. Un sfat prietenos dlui ministru: va rog concediati persoana care a stampilat fiecare pagina. Stampila a fost eliminata din timpul guvernarii Ponta. Ce facem, ne intoarcem in timp? http://www.cdep.ro/proiecte/2019/600/50/7/strategia.pdf

 

Ioana Maria Petrescu – vicepreședinte PRO România

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.