Continutul Principal

Comunicat de presă – Daniel Constantin

Data: 4 aprilie 2019

Perspective pentru agricultura românească post-2021

Ieri, 03.04.2019, între orele 17.00 – 19.30, Editura Club România și Departamentul Agricultură al PRO România, au susținut o întâlnire de lucru împreună cu reprezentanți importanți ai agriculturii și industriei alimentare, având ca subiect ”Perspective pentru agricultura românească post-2021”.

 

Principalele teme de discuție au vizat Politica Agricolă Comună (PAC), problemele care trebuie rezolvate în sectorul agricol și industria alimentară, precum și provocările pieței comune.

Întâlnirea de lucru vine în contextul lipsei acute de consultări a Ministerului Agriculturii cu cele două sectoare, atât pentru politicile actuale, cât și pentru conturarea noului cadru legislativ post-2021, care în prezent se află în plină negociere la nivel european.

 

În urma discuțiilor s-au identificat idei și propuneri concrete, abordate și în Caietul Documentar 4 Agricultura. Concepte și instrumente operaționale, din seria Caiete Documentare Club România și care vor fi preluate în programul de guvernare al PRO România, ele vizând: viitorul sectorului alimentar și al agriculturii în contextul PAC post-2021, punctele nevralgice în sectorul agricol, resursa funciară și piața terenurilor agricole, formele asociative în agricultură, piața românească de produse agro-alimentare, finanțarea agriculturii, precum și educația, cercetarea și inovarea în agricultură.

 

Astfel, România are nevoie de o adevărată reformă structurală, atât din punct de vedere al fondului funciar (cadastrul agricol), cât și a reglementării pieței de desfacere (siguranța alimentară pentru consumator, respectiv legiferarea comerțului ”la negru” cu produse alimentare).

 

Provocarea majoră pentru 2021 este scrierea noului Plan Național Strategic, care va trebui să conțină atât schemele de plăți directe, cât și măsurile de finanțare pentru investiții, document care trebuie realizat în consultare permanentă cu sectorul agricol si cel al industriei alimentare, având o imagine clară asupra situației actuale și a modalităților de rezolvare a problemelor României.

 

Singura cale prin care agricultorii de subzistență pot să acceadă și să reziste pe piața produselor agro-alimentare este ca aceștia să se asocieze, iar ministerul agriculturii trebuie să informeze fermierii și să îi susțină în acest sens. Agricultorii de subzistență vor fi grav afectați de fluctuațiile pieței dacă aceștia nu comercializează producția în comun către procesatori sau retail, în mod organizat și standardizat.

 

De asemenea, în cadrul negocierilor care se poartă la nivel european, România ar trebui să susțină menținerea celor două agenții de plăți, unificarea acestora generând un blocaj în absorbția fondurilor europene de cel puțin 2 ani.

Astfel de întâlniri de lucru trebuie să fie o practică frecventă pentru toți decidenții politici, iar PRO România este la ora actuală singurul partid care își elaborează și ajustează programul de guvernare în colaborare directă cu fermierii și industria alimentară.

Daniel CONSTANTIN

Prim-vicepreședinte PRO România

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.