Continutul Principal

Comunicat de presă Pro România

Data: 27 noiembrie 2018

PRO România a organizat dezbaterea Violența domestică – drepturi pentru femeile victime

PRO România a organizat dezbaterea Violența domestică – drepturi pentru femeile victime în contextul Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, celebrată anual la 25 noiembrie.

Din păcate, cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor nu inventariem progresele la nivelul legislației sau numărul de centre existente, ci ne uitam îngroziți la numărul crescând de cazuri de violență domestică.

Potrivit datelor statistice existente la nivelul Poliţiei Române, în anul 2017, numărul de fapte penale de violență domestică sesizate a fost de 36.245, dintre acestea 3.794 au fost săvârşite în municipiul Bucureşti. În primele 10 luni din 2018, la nivel naţional au fost sesizate 32.696 de infracţiuni, 3.424 dintre acestea fiind comise în municipiul Bucureşti.
Acest tip de infracţiuni sunt pe un trend ascendent, respectiv de la 35.202 fapte penale în 2016 la 36.245 în anul 2017, fiind înregistrată o creştere de aproximativ 3%.

“Le mulțumesc tuturor colegilor din Baroul București pentru participarea la dezbatarea de astăzi și pentru toate recomandările de îmbunătățire a legislației referitoare la protecția femeilor victime ale violenței. Sunt sigură că doar colaborând putem într-adevăr să facem progrese în această zonă”, a declarat Av. Dr. Anca – Elena BĂLĂŞOIU, coordinator Departament Egalitate de Șanse.

“Am avut astăzi o dezbatere foarte aplicată cu privire la mecanismul de protecție a victimei violenței, în special cu privire la prevederile Legii nr. 217/2003 prin care, în procedura ordinului de protecție, agresorul primește avocat din oficiu în mod obligatoriu, iar victima doar la cerere. Concluzia discuției a fost că este nevoie de o inițiativă legislativă care să elimine această discriminare la care vom lucra în perioada imediat următoare”, a declarat deputatul Gabriela PODAȘCĂ.

România a semnat Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice în iunie 2014 și a ratificat-o în anul 2016, Convenția intrând în vigoare în septembrie 2016. O mare parte din prevederile convenției este transpusă în legislația națională, însă există în continuare nevoia de a face progrese cu privire la cadrul legal de protecție a victimelor violenței.

„Anul acesta România a făcut un pas important în ceea ce privește lupta împotriva violenței asupra femeilor, prin introducerea în legislația națională a prevederilor Convenției de la Istanbul. Avem în continuare o responsabilitate enormă în ceea ce privește prezentul și – mai ales – viitorul femeilor din România. Este nevoie de responsabilitate și claritate în implementarea legii și avem nevoie de mecanisme coerente pentru acordarea sprijinului financiar pentru victimele violenței domestice. Doar împreună putem să punem capăt unui flagel cu efecte grave asupra sănătății, calității vieții și bunăstării victimelor și familiilor lor, asupra dezvoltării întregii societăți. Trebuie să dăm cu toții un semnal ferm că există toleranță 0 pentru violență!”, a declarat Oana BÎZGAN, deputată independentă.

“Numărul victimelor care reclamă agresorii crește de la an la an. Cu siguranță, numărul victimelor este mult mai mare, însă, în unele cazuri există reticență în a recunoaște sau a reclama violența domestică. Femeile aflate în astfel de situații trebuie încurajate să reclame agresorii. Trebuie să ținem cont și de faptul ca violență domestică se manifestă și în familii cu copii, iar climatul în care trăiesc acești copii îi va marca pentru tot restul vieții”, a declarat Ioana PETRESCU, vicepreședinte PRO România.

La dezbatere au participat avocați, reprezentanți ai societății civile care derulează proiecte pentru victimele violenței, precum și specialiști din sistemul de protecție socială.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.