Continutul Principal

Corina Crețu: Care este destinația celor 4 miliarde de euro împrumutate de Guvernul României prin instrumentul SURE / Care este dobânda negociată pentru acest împrumut, din ce surse va fi acoperit și în cât timp?

Data: 25 august 2020

Europarlamentarul Pro România, Corina Crețu, scrie, într-o postare pe Facebook, că România a împrumutat una dintre cele mai mari sume la nivel european prin instrumentul SURE pentru a finanța plata schemelor de șomaj tehnic, dar susține că guvernul trebuie să aducă la cunoștința opiniei publice o serie de detalii. În baza căror estimări a ajuns România să ceară această sumă, care este dobânda negociată pentru împrumut, din ce surse va fi acoperit  și în cât timp – sunt câteva ântrebări pe care fostul comisar le adresează guvernului.

”România a împrumutat una din cele mai mari sume de la nivel european. Românii trebuie să știe, foarte concret, care este destinația celor 4 miliarde EUR împrumutate de Guvernul României prin instrumentul SURE ‼️

Astăzi, Comisia Europeană a făcut publică lista tuturor statelor care au solicitat sprijin financiar prin instrumentul SURE. Dintre cele 15 țări (la care se vor adăuga Portugalia și Ungaria), România a împrumutat a 5-a cea mai mare sumă: 4 miliarde EUR.

Astfel stând lucrurile, cred că e de datoria Guvernului României să clarifice următoarele aspecte:

În baza căror estimări a ajuns România să ceară această sumă (și de ce este una dintre cele mai mari din UE)?

Concret, încotro va merge această sumă? Obiectivul SURE este acela de a asigura ”finanțarea schemelor de șomaj tehnic sau a măsurilor similare menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, reducând astfel incidența șomajului și pierderea veniturilor, precum și pentru finanțarea, în subsidiar, a anumitor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.” Care sunt acele măsuri pe care Guvernul României le-a adoptat și care au nevoie de această sumă suplimentară?

Care este dobânda negociată pentru acest împrumut? Din ce surse va fi acoperit acest împrumut și în cât timp? Vă reamintesc faptul că, în conformitate cu Regulamentul privind instituirea instrumentului SURE, caracteristicile împrumutului se stabilesc ”print-un acord de împrumut între statul membru beneficiar și Comisie”. Cum arată acest Acord de împrumut?

Cred că cele enumerate sunt aspectele minimale care trebuie aduse, de urgență, la cunoștința opiniei publice. E un semn de respect față de cetățeni și de responsabilitate guvernamentală. Altfel, riscăm ca românii să fie înglodați în datorii fără o rațiune clară. Sunt reguli de bază ale unei democrații care chiar nu cred că pot fi încălcate – indiferent de context.”

 

Sursa: g4media.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.