Continutul Principal

Corina Crețu: Guvernul si Președintele României să lupte în Consiliu pentru păstrarea variantei de Buget propuse de Comisia Juncker anul trecut / Riscăm să pierdem sume importante de bani

Data: 5 decembrie 2019

Fostul comisar european, Corina Crețu, susține, într-o postare pe Facebook, că Guvernul si Președintele României trebuie să lupte în Consiliu pentru păstrarea variantei de Buget propuse de Comisia Juncker anul trecut. Crețu susține că potrivit vechiului mod de calcul, România, Bulgaria, Grecia, Spania și Italia ar avea mai multe fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027.

În schimb, în noua formulă propusă de președinția finlandeză a UE, ”riscăm să pierdem sume importante de bani, în lipsa cărora dezvoltarea pe termen mediu a României ar putea avea de suferit”, susține Crețu în postarea pe Facebook.

Finlanda, țară care deține până la finalul anului președinția rotativă a Consiliului UE, a făcut publică schița de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027.

Documentul prezentat public de președinția finlandeză prevede tăieri de fonduri pentru viitorul buget UE de la politicile de coeziune (fondurile europene dedicate statelor mai puțin dezvoltate), de la politicile de transport, energie și fondul de apărare, potrivit analizelor specialiștilor din România și a celor citate de publicația Politico.

Redăm mai jos integral postarea europarlamentarului Pro România, Corina Crețu:

”La 2 mai 2018, Comisia Europeană a propus un proiect de Buget al Uniunii Europene (Cadrul Financiar Multianual) echilibrat și echitabil pentru următorii șapte ani (2021 – 2027). Propunerea a fost precedată de o muncă asiduă, iar dacă aceasta va fi adoptată, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene Politica de Coeziune va avea cea mai importantă alocare (374 de miliarde EUR pentru perioada 2021 – 2027).

În calitate de Comisar European pentru Politică Regională, convinsă fiind de nevoia reducerii decalajelor dintre regiunile europene, am luptat pentru un mod de calcul care să avantajeze țările mai puțin dezvoltate, iar fondurile europene să se aloce în funcție de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Potrivit acestui mod de calcul, România, Bulgaria, Grecia, Spania și Italia ar avea mai multe fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027.

România ar fi avut șansa să adopte acest Buget pe parcursul mandatului său la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar a ratat această oportunitate, iar actualmente negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual sunt blocate din cauza poziției unor state membre care refuză să contribuie cu o sumă mai mare la Bugetul UE.

Din păcate, Președinția Finlandeză a Consiliului Uniunii Europene propune o altă formulă de calcul decât cea stabilită inițial, care dezavantajează România. Împreună cu Victor Ponta și PRO România milităm pentru reducerea decalajelor dintre state și sperăm ca Guvernul si Președintele României să lupte în Consiliu pentru păstrarea variantei de Buget propuse de Comisia Juncker anul trecut.

Suntem într-un moment crucial și trebuie să depunem toate eforturile ca formula de calcul inițială să fie păstrată. Altfel, riscăm să pierdem sume importante de bani, în lipsa cărora dezvoltarea pe termen mediu a României ar putea avea de suferit.”

 

Sursa: G4Media.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.