Continutul Principal

Corina Crețu: „Se impune adoptarea, cu celeritate, a unui angajament ferm al statelor europene”

Data: 27 mai 2020

„E nevoie de un angajament ferm al statelor europene pentru protecția lucrătorilor români sezonieri, prin intermediul căruia să fie atent monitorizată respectarea drepturilor acestora. Orice abatere de la principiul tratamentului egal trebuie sancționată. E înspre binele tuturor: atât al lucrătorilor, cât și al Uniunii Europene. Ieri, în Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL), am discutat despre situația dramatică a lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri în contextul actualei crize.
Din păcate, mai ales acum, lucrătorii români reprezintă un grup de o vulnerabilitate aparte. Cu precădere românii care lucrează în sectorul agroalimentar din alte țări au nevoie de o protecție suplimentară, fiind absolut obligatoriu ca principiul tratamentului egal al lucrătorilor sezonieri din Uniunea Europeană să fie respectat întru totul de către Statele Membre.
Pentru a monitoriza situația lucrătorilor sezonieri, miniștrii statelor europene trebuie să se asigure că regulile aplicabile în statele lor sunt conforme cu legislația europeană. Și trebuie să fim conștienți cu privire la faptul că problema nu este neapărat una a normelor – care există – ci aceasta privește în primul rând implementarea și controlul aplicării acestor norme. Uniunea Europeană va face demersuri pentru a se asigura că drepturile fiecărui cetățean european sunt respectate, iar Statele Membre trebuie să fie primele care conștientizează responsabilitatea pe care o au în a verifica dacă normele sunt puse în aplicare.
Se impune adoptarea, cu celeritate, a unui angajament ferm al statelor europene, prin care acestea să asigure protecția corespunzătoare lucrătorilor sezonieri – printre care și condiții de muncă adecvate, respectarea drepturilor salariale și protejarea sănătății lor”, scrie pe pagina de facebook, europarlamentarul PRO Romania, Corina Crețu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.