Continutul Principal

Deputat face acuzații dure: Guvernul a trecut cercetătorii din Educaţie sub control politic

Data: 19 noiembrie 2019

Restructurarea guvernului Ludovic Orban deschide ușa pentru ocuparea unor posturi de cercetători din educație de către clientela politică, a transmis deputatul Mihaela Huncă.

„Guvernul României a luat decizia de a crea Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, prin comasarea Institutului de Știinţe ale Educaţiei cu Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Astfel, prin OUG nr. 68/2019 de desfiinţare a ISE, cercetătorii pierd statutul de neutralitate profesională, prin alipirea cu o instituţie în care salariaţii sunt funcţionari publici, instituţie care va fi condusă de o persoană numită sau subordonată politic”, potrivit deputatului.

“Am să vă spun de ce comasarea propusă prin ordonanţa de urgenţă nu este o soluţie viabilă. Funcţionarea ISE ca instituţie de sine stătătoare, guvernată de legislaţia cercetării ştiinţifice, garanta o selecţie a conducerii şi a personalului pe criterii de competenţă profesională, strict reglementate de această legislaţie. Schimbarea statutului cercetătorului în funcţionar public sau simplu personal contractual, deschide calea ocupării unor posturi de către clientela politică, în condiţiile în care până acum, aceasta putea accede doar în zona administraţiei publice, nu şi în zona cercetării ştiinţifice”, a mai explicat Mihaela Huncă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.