Continutul Principal

DEZBATERE PUBLICĂ PRO ROMÂNIA TULCEA:“PROVOCĂRI, PERSPECTIVE ȘI OPORTUNITĂȚI ÎN ASISTENȚA SOCIALĂ!”

Data: 12 aprilie 2019

La dezbaterea organizată de Departamentul Județean de Integrare Socială al Partidului Pro România Tulcea, coordonator Ungureanu Daniela, au participat deputat Gabriela Podașcă, coordonator național al Departamentului, Gabriel Stoica, inspector școlar de limbă (r)romani, Valentin Vladu, expert internațional pentru asistență socială, specialiști din sistemul public de asistență socială, reprezentanți ai ONG-urilor din Tulcea și din Regiunea de Sud – Es, jurnaliști, cetățeni interesați de tema propusă spre dezbatere.

 

„Tema deosebit de generoasă și sensibilă în același timp și-a propus să cuprindă toate vulnerabilitățile sistemului, în speță, finanțarea deficitară, care pune foarte mare presiune pe bugetele locale fără posibilitatea de autofinanțare prin dezvoltarea unor activități de economie socială, lacunele legislației, birocrația excesivă, lipsa specialiștilor în domeniu. Ne-am propus să vorbim despre provocările reale, multe și mari care împiedică dezvoltarea sistemului după modelul unor țări care acordă asistenței sociale un rol important, ne dorim să reușim să formulăm în final propuneri și soluții viabile privind îmbunătățirea cadrului legislativ care să conducă la consolidarea, la creșterea sustenabilității sistemului de asistență socială și promovarea incluziunii sociale pentru grupurile vulnerabile” a precizat coordonatorul județean al Pro România Tulcea, Ștefana Zibileanu.

 

„Am venit în fața dumneavoastră cu o imagine sugestivă, un Copac al Comunității care ne arată cam cum stau lucrurile acum. Și nu prea stau bine. Bugetul de stat scade într-un ritm îngrijorător iar nevoile grupurilor vulnerabile cresc. Iată, în anul acesta (2019), bugetul de stat nu mai finanțează deloc asistența socială iar serviciile pentru copii și pentru persoanele cu dizabilități trebuie să primească finanțațare tot de la bugetele locale care nu pot acoperi toate nevoile grupurilor vulnerabile.

De exemplu, avem nevoie urgentă de pachete complete de măsuri pentru tinerii care se pregătesc să părăsească Centrele rezidențiale pentru Centrele de tip familial fără să se pună accent pe dezvoltarea serviciilor în familie și comunitate.

Vorbim deasemenea despre șomerii aflați în preajma pensionării, despre dificultățile cu care se confrunță persoanele fără adăpost, despre bătrânii bolnavi și singuri, despre copii abandonați. Toate acestea și multe altele se vor regăsi în propunerile dumneavoastră și proiectele Pro România structurate pe trei paliere principale: Reformarea reală a sistemului de protectie socială, o reconfigurare instituțională a Ministerului Muncii și Justi’iei Sociale (!), seturi speciale de măsuri ce vizează corelarea legislației naționale cu cea europeană privin drepturile copiilor” a declarat Ștefana Zibileanu care și-a exprimat speranța că oamenii vor veni în număr cât mai mare cu propuneri, cu observații privind modificarea legislației după nevoile reale și concrete cu care se confruntă comunitatea în fiecare zi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.