Continutul Principal

Europarlamentarul Corina Crețu cere Guvernului României mai multă implicare în efortul UE de a strânge fonduri pentru un vaccin împotriva COVID-19

Data: 6 mai 2020

Guvernul României ar trebui să se implice mai mult la nivel internațional în vederea găsirii unui vaccin sau a unor tratamente rapide împotriva noului coronavirus, consideră europarlamentarul Corina Crețu (PRO România, S&D), după ce România a doat 200.000 de euro la teledonul mondial organizat de Comisia Europeană și prin care s-au strâns 7,4 miliarde de euro, fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 și pentru tratamente.

“E o șansă de a demonstra că țara noastră e un lider la nivel regional. Din păcate, însă, Guvernul României s-a angajat cu cea mai mică sumă la acțiunea organizată ieri de Uniunea Europeană”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

“În fața unui virus necunoscut, forțele cercetătorilor europeni și din toată lumea trebuie să se unească. O singură țară nu poate găsi un tratament fără colaborarea internațională. Toate statele, prin instituțiile lor publice, încearcă să ofere sprijin acestui efort comun depus la nivel internațional. Din păcate, Guvernul României a fost printre cei care s-au angajat cu cele mai mici sume de bani la nivel european: 200.000 EUR, în timp ce alte țări, tot din Europa Centrală și de Est, au donat de peste trei ori mai mult”, a mai spus Corina Crețu.

Comisia Europeană a fost luni gazda unei videoconferinţe internaţionale care îşi propune strângerea de fonduri destinate eforturilor de dezvoltare a unui vaccin şi a unor tratamente eficace împotriva noului coronavirus, un maraton mondial al donatorilor prin care s-au strâns 7,4 miliarde de euro, fonduri ce vor fi alocate în special unor organizaţii de sănătate mondiale şi reţele de cercetare.

Comisia Europeană a dat “lovitura de începere” promis un miliard de euro în cadrul eforturilor de descoperire a unui vaccin, de teste şi tratamente pentru noul coronavirus.

Răspunzând efortului “echipei Europa”, după cum a fost intitulat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Franța și Germania au promis, de asemenea, alocarea a peste un 1 miliard de euro, împreună, pentru acest efort global. La maratonul online găzduit de Comisia Europeană, au promis sprijin financiar și alte țări europene precum Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Cehia, Turcia, Bulgaria, Croația, Slovenia, Letonia, Estonia, Austria, Danemarca sau Suedia. Tot la nivel european, România a anunțat, prin intervenția ministrului sănătății Nelu Tătaru, o donație de 200.000 de euro. La nivel mondial, state precum Canada, Australia, Arabia Saudită, Kuweit, Japonia, Coreea de Sud sau Iordania s-au alăturat apelului.

Italia a promis 140 de milioane de euro, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari, alături de o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel şi 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud.

 

Sursa: caleaeuropeana.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.