Continutul Principal

Fost ministru de Finanţe: „Primăriile nu mai au bani de investiţii şi se duc cu mâna întinsă la domnul Dragnea“

Data: 10 mai 2019

Fostul ministru al Finanţelor Publice în Guvernul condus de Victor Ponta spune că, în prezent, Executivul se împrumută la costuri foarte ridicate de pe pieţele externe, pentru acoperirea cheltuielilor curente, şi nu pentru investiţii.

Fostul ministru al Finanţelor Publice Ioana Petrescu a susţinut, vineri, la Suceava, o conferinţă de presă în calitate de candidat la Parlamentul European din partea Pro România. Ioana Petrescu a declarat, între altele, că Guvernul se împrumută la costuri foarte ridicate de pe pieţele externe ca să acopere cheltuielile curente şi nu pentru investiţii.

”Nu este rău să împrumuţi dacă construieşti ceva, dacă faci un sistem de canalizare, construieşti o şcoală sau o autostradă, dar, din păcate, ei se împrumută pentru cheltuieli curente. În urmă cu câteva zile s-au mai imprumutat la nivel central cu 423 de milioane de euro. Asta vine după un alt împrumut luat la finalul lunii martie începutul lunii aprilie de 3 miliarde de euro la nişte dobânzi fabuloase. În 30 de ani va trebui să plătim 2,2 miliarde de euro numai pe dobânzi. Se împrumută la costuri foarte ridicate, se împrumută pentru cheltuieli curente, şi nu pentru investiţii şi ăsta este un lucru extrem de grav şi trebuie să atragem atenţia asupra acestui fapt”, a spus fostul ministru.

Ioana Petrescu a mai declarat că primăriile au rămas fără bani de investiţii.

”De ce s-a ajuns aici? La nivel local nu au mai rămas bani în bugete pentru investiţii deloc. Din punctul meu de vedere, asta se întâmplă ca rezultat al faptului că pe de o parte, le intră mai puţini bani, având în vedere că a scăzut impozitul pe venit şi ca atare cota care le revine este mai mică. Este adevărat că acum le revine 100% din impozitul pe venit o creştere de la 71%, dar în plus acum trebuie să aibă grijă şi de unele cheltuieli cu asistenţa socială. După ce a dat cu o mână, Guvernul a luat cu alta de la administraţiile locale şi acestea au ieşit tot pe minus. Atunci în bugetele lor nu mai sunt bani pentru investiţii publice şi sunt nevoiţi să se ducă practic cu mâna întinsă la domnul Dragnea. Ştim foarte bine că absorbţia de fonduri europene nu merge foarte bine şi atunci nu se bazează pe aceste fonduri europene, ci doar de aceşti bani pe care îi pot lua de la nivel central. Priorităţile pentru acest guvern au fost să crească salariile la nivel local ceea ce este bine dar, pe de altă parte, nu s-au gândit dacă există destul de mulţi bani în bugetele locale pentru a acoperi aceste salarii mărite şi s-a ajuns la această situaţie unde stăm pe loc cu investiţiile publice”, a declarat Ioana Petrescu, potrivit svnews.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.