Continutul Principal

Fost șef ANAF, despre ‘explozia creșterii economice’ anunțate de Cîțu: ‘Propaganda lucrează cu turația la maxim pentru cei săraci cu duhul’

Data: 6 august 2020

Gelu Diaconu, fost președinte ANAF în perioada 2013-2016, în prezent membru Pro România, desființează ideea revenirii „în V” a economiei, și a „exploziei creșterii economice” anunțate de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Diaconu afirmă că este vorba despre o creștere conjuncturală a consumului după perioada de izolare, care nu se reflectă în dinamica încasărilor bugetare și care va dispărea din cauza crizei.

„Idei puține și fixe. Obsesia „V-ului”

În timp ce toți experții anticipează o cădere economică severă anul acesta, generată de pandemie și de măsurile haotice luate de guvernanți, urmată de o incertă creștere economică anul viitor, ministrul Cîțu continuă lauda de sine.

Cifra de afaceri cu amănuntul ar fi crescut față de aceeași perioadă a anului trecut datorită măsurilor înțelepte promovate de guvernul său! Și, adaugă el en fanfare, guvernul „pregateste economia pentru o EXPLOZIE a creșterii economice în 2021”. Astfel, cu exaltarea cunoscută a identificat și primul „V” într-un grafic prea puțin relevant ca semnificație.

În fapt, am avut o cădere abruptă în trimestrul 2 a tuturor indicatorilor macro (cu excepția inflației și parțial a deficitului comercial) datorată și contextului internațional. In luna iunie însă, ca urmare a relaxării măsurilor, populația a cumpărat masiv, în principal produse nealimentare. Așadar vorbim despre o creștere CONJUNCTURALA a comerțului cu amănuntul, care se va diminua consistent în perioada următoare drept consecință a inhibării consumului generat de criza economică.

Că lucrurile stau așa și nu altfel ne arata și dinamica încasărilor bugetare pe luna iulie care nu reflectă presupusul reviriment al comerțului cu amănuntul din luna iunie, nici măcar la nivelul impozitelor indirecte principale, TVA și accize. Din contră, încasările – mai ales cele provenite de la marii contribuabili – înregistrează în luna iulie un minim istoric.

Dar propaganda lucrează cu turația la maxim pentru cei săraci cu duhul. „V”-ul lui Cîțu cred că provine de la cuvântul „vedenii”!!!„, scrie Gelu Doacnu pe Facebook.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.