Continutul Principal

Guvernul Dancila, o noua OUG neconstitutionala. Fost secretar de stat: “Guvernul Romaniei pare ca vrea sa faca dosare penale tuturor primarilor care au imobile neautorizate pentru siguranta la incendii”

Data: 5 aprilie 2019

Ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvernul Dancila, prin care se muta responsabilitatea obtinerii autorizatiei ISU de la directorul de scoala, la primar, pentru autorizarea si acreditarea scolilor de stat este neconstitutionala, afirma fostul secretar de stat in educatie Gabriel Ispas.

 

Conform ordonantei, autorizarea si acreditarea gradinitelor si scolilor de stat nu mai sunt conditionate de prezentarea de catre directorul unitatii de invatamant de stat a autorizatiei de securitate la incendiu, “intrucat se afla in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, in calitate de proprietari ai imobilelor”.

 

“Este neconstitutionala discriminarea intre unitatile de invatamant, in functie de proprietar. Nu s-au gandit nici la faptul ca unele primarii inchiriaza locatii de la diversi particulari”, a declarat Ispas pentru edupedu.ro.

 

“Situatia este aberanta si complet neconstitutionala. Atat siguranta, cat si calitatea educatiei nu au legatura cu forma de proprietate si cu beneficiarii procesului de invatamant. Orice organizare de proces educational in spatii care nu sunt autorizate poate conduce la drame si tragedii care nu pot fi cuantificate la acest moment. Sunt surprins ca Ministrul Justitiei, care in calitatea anterioara a declarat neconstitutionale multe astfel de masuri, a putut sa avizeze asemenea inovatii juridice. Nu conteaza cine este proprietar pe cladire, ci ce se intampla in cladire”, a mai spus fostul secretar de stat.

 

“Prin atitudinea lor, guvernantii arunca intreaga responsabilitate pentru nenorocirile care s-ar putea intampla pe seama primarilor localitatilor. Or acest lucru este inacceptabil intr-o democratie. Daca voia sa isi arate maiestria guvernarii, Guvernul putea spune ca nu e nevoie de autorizatie de siguranta la unitatile scolare. Dar nu cu asemenea masuri luate – sunt convins – fara consultarea asociatiilor reprezentative ale administratiei publice locale. De altfel, nu am vazut ca ministrul dezvoltarii si administratiei publice respectiv ministrul de interne sa fi avizat prezentul act normativ“, a afirmat Ispas.

 

“Guvernul Romaniei pare ca vrea sa faca dosare penale tuturor primarilor care au imobile neautorizate pentru siguranta la incendii. Guvernul doamnei Dancila se bate nu numai cu institutiile europene, cu opozitia, ci si cu toata administratia publica locala“, a mai acuzat fostul secretar de stat in Ministerul Educatiei.

 

Iata textul ordonantei:

 

“Art. II Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2006, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

 

1. Dupa art. 10 se introduce un nou articol, articolul 10 1 cu urmatorul cuprins:

 

‘(1) Evaluarea externa in vederea autorizarii sau acreditarii, dupa caz, nu este conditionata de prezentarea de catre directorul unitatii de invatamant de stat a autorizatiei de securitate la incendiu, intrucat se afla in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, in calitate de proprietari ai imobilelor.”

Sursa aktual24.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.