Continutul Principal

#europarlamentare2019/ Nechifor(PRO România): Europa se află pe un butoi de pulbere si s-ar putea contura ca în anii ’40, din creion

Data: 9 mai 2019

Într-o Europă care s-ar putea ”contura ca în ’40, din creion”, aflată ”pe un butoi de pulbere”, fără predictibilitate, Pro România va decide apartenenţa la un grup european pe 26 mai, în funcţie de scorul politic, de majorităţile care se vor crea, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, liderul judeţean al partidului, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, fost europarlamentar.

”E o chestiune de oportunitate politică în final. Sunt câteva zone excluse, off, e zona Stânga Nordică Unită, zona ecologistă în Parlamentul European, zona de non-afiliaţi. În schimb, în acest moment, în Parlamentul European, PSD, ALDE, USR nici ei nu ştiu unde vor merge. Este o chestiune, din păcate, foarte periculoasă, pentru că Europa se poate contura la fel ca în anii ’40, din creion. Atenţie, atunci când s-a trasat frontiera dintre Rusia şi Germania din creion a fost o situaţie similară cu ce-i acum. Europa stă, din păcate, pe un butoi de pulbere. Faptul că avem decizia privitoare la Brexit, care-i o tragedie pentru Europa, faptul că avem partide iliberale care vor obţine mandate în PE, ne fac să nu mai avem acea predictibilitate clasic-europeană, atât de mult clamată şi chiar acceptată de mase, încât nu putem şti acum cu precizie cine va guverna viitorul PE şi viitoarea Comisie Europeană. Sunt deja doi candidaţi importanţi, Weber de la PPE, Timmermans de la socialişti, dar voturile care se văd acum obţinute şi pe dreapta PPE-ului şi pe stânga S&D-ului cred că nu le dau suficientă putere politică să-şi poată nominaliza deja candidatul. Epoca în care, era clar, PES-ul sau S&D-ul cu PPE-ul făceau deja deal politic şi aveau preşedinţia Parlamentului pe juma’ de mandat unii şi juma’ de mandat ceilalţi, aveau preşedintele Comisiei Europene, de regulă, de dreapta (…) Aveau acea stabilitate. Acum, Europa e o într-o situaţie foarte complicată”, a spus Nechifor.

Pe de altă parte, el a spus că PSD ”lipseşte din ecuaţia politică europeană” şi se înscrie în zona partidelor ”de orientare rusească”, iliberale.

”Cred că iminenţa deciziei celor din S&D de a expulza PSD-ul din grupul lor este, aproape, ca şi realizată. Asta ne face să credem că gruparea iliberală Polonia – Ungaria – România, pe zonă de partide de orientare deja rusească, se conturează şi încearcă să facă o pondere cât de cât importantă în Parlamentul European. Din nefericire, aşa cum arată sondajele, culoarea politică a Parlamentului este foarte fragmentată. Zona de dreapta, PPE, a pierdut destul de multe mandate, zona de stânga a pierdut şi ea mandate”, a spus Nechifor.

El a arătat că există în prezent „pe partea centristă mişcarea lui Macron cu reconfigurarea ALDE”, în timp ce în zona estică a Europei sunt formaţiuni precum PSD, Partidul Lege şi Justiţie – PiS în Polonia, FIDESZ în Ungaria care „merg clar pe zona rusească”.

În opinia lui Nechifor, oamenii trebuie să aleagă alternativa social-liberală Pro România, varianta corectă pentru guvernare în 2020.

”Eu cred că românii trebuie să înţeleagă, să aleagă ceva bun în final, pentru că ne-am lămurit şi cu stânga clasică şi cu dreapta clasică. Eu cred că formula pe care o prezentăm noi, cei din Pro România, o formulă social-liberală, care să aibă şi componentă economică şi componentă de solidaritate, e o variantă corectă pentru varianta 2020 de guvernare”, a spus Nechifor. AGERPRES/(A-autor: Silvia Marcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.