Continutul Principal

Ioana Petrescu: PRO Romania cere Inspectoratelor Scolare Judetene sa aprobe cat mai repede cresterea numarului de posturi didactice

Data: 21 august 2020

Astazi, in judetul Sibiu sunt peste 300 de cazuri active de COVID-19. De la inceputul pandemiei, peste 1200 de persoane au fost confirmate pozitiv. Guvernul a decis inceperea anului scolar in data de 14 septembrie, iar cele peste 300 de unitati de invatamant preuniversitar de stat din judetul Sibiu ar trebui pregatite, pentru ca activitatea in aceste unitati sa se poata desfasura in siguranta pentru elevi, dar si pentru profesori.
„Pentru ca elevii sa inceapa scoala in siguranta, scolile trebuie sa respecte norme sanitare stricte. Asta inseamna mai putini copii intr-o clasa, dezinfectarea salilor de curs si aerisirea lor in mod regulat. Unitatile de invatamant trebuie sa angajeze mai multi profesori sau sa permita celor existenti sa munceasca mai mult si sa fie platiti pentru orele suplimentare efectuate. Unele scoli vor trebui sa investeasca in extinderea cladirilor si toate vor fi nevoite sa cheltuiasca mai multi bani pe materiale de curatenie si pentru incalzire in perioada rece. Trebuie sa luam in calcul si faptul ca va fi nevoie de mai mult personal pentru curatenie, pentru a fi respectate noile norme impuse de pandemie. PRO Romania cere Inspectoratelor Scolare Judetene sa aprobe cat mai repede cresterea numarului de posturi didactice normelor didactice. De asemenea, primariile trebuie sa majoreze bugetele alocate pentru institutiile de invatamant preuniversitar, astfel incat sa acopere cheltuielile necesare pentru respectarea normelor sanitare”, a declarat Ioana Petrescu, vicepresedinte PRO Romania.

La ultima rectificare bugetara, bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost diminuat la capitolul destinat cheltuielilor cu personalul cu 457 milioane de lei, in conditiile in care este necesara suplimentarea numarului de cadre didactice pentru a face fata noilor conditii in care se va desfasura activitatea in scoli, in perioada urmatoare. Diminuarea bugetului alocat educatiei este in consens cu logica celor care ne conduc azi. In timp ce premierul Romaniei, Ludovic Orban, a declarat ca alocarea de bani in plus la educatie este echivalenta cu banii dati la carciuma de o familie cu buget mic, Monica Anisie, ministrul Educatiei, sustinea ca, daca s-ar aloca 6% din PIB pentru educatie nu ar sti ce sa faca cu banii.

„Redeschiderea scolilor – un cartof fierbinte in mana nepasatoare a autoritatilor. Pentru ca a venit momentul dur in care se vede lipsa investitiilor in sfera educatiei, de data aceasta cu efecte nebanuite pe termen lung. Scolile care abia primeau avize in situatii normale, cum ar putea fi redeschise in contextul epidemiologic actual? Cum sa asiguri igiena in scoli in care nu e apa curenta? Cum sa restructurezi orele acolo unde nu exista personal suficient? S-a creat multa neliniste in mijlocul parintilor, care vad abundenta de stiri contradictorii si nimic concret si aplicabil cu adevarat, care sa aduca solutii pentru invatamant in momentul COVID. Scenarii, de diferite culori, asta se intrevede pentru redeschiderea scolilor, se pare ca guvernul a uitat sa prevada solutii reale pentru educatie, in speranta ca pandemia va binevoi cumva, cu lumina de la primul ministru, sa dispara de la sine. Nu s-a intamplat asta si le reamintim ca ‘winter is coming'”, a spus candidatul PRO Romania la Primaria Municipiului Sibiu, Alexandru Tomasevschi.

Este necesar sa ne pregatim serios pentru scenariul in care scolile vor functiona exclusiv online, daca pandemia scapa de sub control in toamna. Insa, nu a fost regandita curricula in acest sens si nici nu au fost pregatite cadrele didactice care predau celor mai mici pentru acest tip de sustinere a cursurilor, unde interactiunea cu elevul este esentiala in procesul de invatamant. Trebuie sa ne asiguram ca profesorii sunt pregatiti sa predea online si au la dispozitie mijloacele necesare pentru a sustine cursurile de la distanta. Conform datelor publicate de Inspectoratul Scolar Sibiu, in primavara, peste 4300 de elevi din judet nu au putut beneficia de scoala online. Daca se va reveni la invatamantul de la distanta, acesti elevi nu ar mai trebui sa fie privati de dreptul la educatie si in toamna.

„Avand in vedere contextul epidemiologic actual si tinand cont de faptul ca timpul pana la inceperea anului scolar este foarte scurt, se impune nevoia stringenta de efectuare a unei analize exacte a situatiei din fiecare unitate de invatamant, in scopul identificarii solutiilor pentru inceperea in bune conditii a scolilor si gradinitelor, respectiv: identificarea spatiilor suplimentare, dotarea acestora cu mobilier adecvat, materiale didactice si echipamente de lucru, suplimentarea cu personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic, atat a unitatilor existente, cat si a spatiilor de invatamant nou create, suplimentarea fondurilor necesare asigurarii cu materiale de igiena personala, sanitare, de curatenie, precum si cu echipamente specifice. De asemenea trebuie avuta in vedere alternativa desfasurarii activitatilor online, si in consecinta, a organizarii cursurilor de formare a cadrelor didactice, precum si a achizitionarii de laptopuri/calculatoare necesare desfasurarii acestor activitati.

In scopul pregatirii in bune conditii a deschiderii noului an scolar, respectiv a asigurarii conditiilor speciale de incepere, recomandam functionarea in parteneriat a institutiilor centrale si locale abilitate”, a mai declarat candidatul PRO Romania la Presedintia Consiliul Judetean Sibiu, Petru Florea.

 

Sursa: ziare.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.