Continutul Principal

Mihaela Huncă, deputat PRO România: Scrisoare deschisă către Prim ministrul României Ludovic Orban

Data: 19 martie 2020

Ne înclinăm în faţa soldaților din linia întâi în lupta cu coronavirusul şi ne rugăm pentru sănătatea lor!

Din păcate, însă, nu pentru toată lumea e la fel: biochimiștii și biologii din sistemul sanitar din România luptă în primele rânduri cu un salariu nejustificat  mai mic decât asistenţii sanitari din subordine, a precizat Mihaela Huncă, deputat Pro România.

Deputatul botoșănean a transmis premierului o Scrisoare deschisă:

 

”Domnule Prim ministru Ludovic Orban,

În  lupta cu noul coronavirus, un rol esenţial îl au şi biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate. Cu toate acestea, ei  au în mod inexplicabil, un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă.

Vorbim de gărzi, nopţi nedormite, expunere la contaminare, întocmai ca şi personalul sanitar! Nu este normal să existe astfel de inechități în sistemul sanitar! Mai mult ca oricând, acum avem nevoie de chimiști, biochimiști si biologi din laboratoarele de analize medicale, specialiști cu profesie reglementată și consfințită prin lege. Munca acestor oameni este vitală pentru activitatea spitalelor din ţară! 70-80% dintre diagnostice: coronavirus, diabet, hepatite, cancere şi altele sunt puse de medicii clinicieni pe baza rezultatelor analizelor medicale.  Prin urmare, atribuțiile medicilor de laborator sunt identice cu cele ale biochimistilor, biologilor și chimiștilor medicali din sănătate: validare, parafare, efectuarea gărzilor, dreptul de a fi șef de laborator.

Consider ca acum, în al doisprezecelea ceas, în plină pandemie, când această categorie profesională este în linia întâi în luptă cu COVID-19,  putem să reparăm lipsa unui sprijin real din partea celor care au omis  de la majorarile salariale această categorie de personal: ordinul bichimistilor, biologilor si chimistilor din sistemul sanitar din Romania. În acest sens am depus la Parlament exact acum un an o  iniţiativă legislativă, însă acum, în regim de urgenţă vă cer soluţionarea problemei.

Prin legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (legea 153/2017), s-a ajuns de la 1 martie 2018 ca salarizarea personalului din laboratoarele medicale să nu mai respecte, aşa cum este firesc,  ierarhia, nivelul studiilor si importanța socială a muncii.  Biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate au în mod inexplicabil, un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă. În același mod au fost omiși de la majorările salariale și fizioterapeuții și kinetoterapeuții.

În contextul actualei pandemii,  vă solicit, în regim de urgenţă,  să luaţi măsuri pentru  eliminarea inechităţilor retribuţiilor acestor categorii profesionale.

Cu deosebit respect,

Mihaela Huncă, deputat Pro România”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.