Continutul Principal

Degetul pe rană în privința președinției UE. Care sunt principalele semne de întrebare EXCLUSIV

Data: 25 noiembrie 2018

LaurentiuRebega239

Vineri, europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a fost invitatul emisiunii Puterea Știrilor, moderată de către jurnalista Marinela Angheluș.

Interviul s-a centrat asupra evenimentelor de mare preocupare de pe scena politicii românești dominată de tensiuni interne și cum influențează acestea preluarea apropiată a președinției UE de către România.

În primul rând, observă europarlamentarul, războiul intern politic „contondent” se joacă și în afara țării noastre și se vede destul de accentuat de la Bruxelles. Se vede bine, dar nu din perspectiva bună.

„Din nefericire nu se vede foarte bine de la Bruxelles, și asta pentru că în ultima perioadă și în ultimul an, din ce în ce mai mult, am transferat războiul politic național în Europa, în PE, lucru care nu prea se obișnuiește, adică se discută despre statele membre, despre politica statelor membre, dar nu asa dens și nu așa într-un dialog contondent între cele două părți, pe de o parte Guvernul și pe de altă parte opoziția”, remarcă Rebega.

Apoi, rezoluția recent votată împotriva României complică lucrurile foarte tare, mai ales că, pe de o parte Guvernul respinge recomandările omologilor săi europeni, iar pe alta o parte din membrii săi votează și ei rezoluția cot la cot cu aceștia. Acest fapt ne dă motive de îngrijorare privind situația în care se află România, după cum observă punctual politicianul Laurențiu Rebega în rândurile de mai jos:

„În primul rand rezoluția este un fel de recomandare pentru a atrage atenția, pentru diferite abateri. Auzeam zilele trecute că politicienii aflați la guvernare spun că este o rezoluție este împotriva României. Eu am spus-o și repet: rezoluția este împotriva României, dar în momentul de față România e guvernată de un guvern. În momentul de față e din ce in ce mai criticata pentru actiunile pe care guvernul le-a luat în ultima perioadă. Bineînțeles că Parlamentul European e o instituție eminamente politică, e o rezolutie politica e firesc sa fie. Ceea ce este îngrijorător și ceeea ce m-a suprins foarte tare este că, de această dată, toate grupările politice au convenit să voteze această rezoluție, toate, inclusiv partidul de la guvernare au votat această rezoluție. Ceea ce înseamnă că îngrijorările nu mai trec în momentul de față doar de partea politică. Spunem că este un joc politic, un joc democratic care ne face să ne gândim că cineva încearcă să schimbe guvernarea sau să schimbe actuala putere, lucru care se întâmplă peste tot în lume. Deci dacă stăm să ne gândim că cele două grupuri politice de la nivel european au votat această rezoluție, având în componență partide care se află la guvernare în România, este îngrijorător. Înseamnă că sunt motive de îngrijorare foarte mari.”

De fapt, remarcă Laurențiu Rebega, recomandările puse pe masă de UE sunt un prilej de a ne așeza la masa negocierilor, nu de a ne debarasa de dialog dintr-un inconfort de a deschide discuții.

”Eu cred că în momentul în care ieși și spui: nu vreau să accept nici măcar recomandările, asta e o mare problemă., pentru că oricine ai fi trebuie să te gândești la ce beneficiu aduce țării tale. Or niște recomandări înseamnă așezarea la masă și deschiderea unor negocieri, pentru ca să convingi pe de o parte pe cei care le-au făcut; unele dintre ele poate au fost să spunem așa neprofesionale sau neprofesioniste sau care nu au obținut votul din statul membru. Dar trebuie să stai la masă. Dacă tu spui ca nu accepti nimic, înseamnă o debarasare și o depărtare de partenerii care trebuie să recunoaștem, până acum au ajutat și au contribuit în România la dezvoltarea și creșterea nivelului de trai pentru cetățeanul de rând,” atrage atenția europarlamentarul.

Cât privește pregătirea noastră de a prelua președinția, problema e că pornim pe acest drum încărcați și cu toate proiectele europene pe care le avem de gestionat, și cu bagajul rezoluției pe care o criticăm, astfel că discuțiile se poartă cu totul altfel acum cu oficialii europeni. Dezbinarea există și la nivelul relațiilor cu UE, și între partide, dar și în cadrul partidului de guvernare însuși. În aceste condiții, cum vom putea comunica dincolo de propriile granițe, ce vom putea transmite în mod coerent?

„Dacă vreți, focul a început să ardă. Nu este chiar un semnal de alarmă, pentru că în momentul de față chiar dacă portofoliul a fost preluat de un profesionist, un secretar de stat care a stat în permanență în legătură cu Comisia Europeană și cu UE, asta nu înseamnă că discuțiile pe care ministrul, discuții tehnice de altfel, pe care le-a purtat cu omologii săi mai sunt aceleași, pe de o parte. Vine rezoluția cu 2 luni înainte de preluarea președinției, care ne spune că nu suntem pregătiți, nu putem, nu avem capacitatea de a discuta, de a negocia, de a ne așeza la masă. Pe alta, te pregătești să stai în capul mesei să conduci UE. Vor fi 27 de state. Ai de discutat un act istoric, poate cel mai dificil act istoric care se poate întâmpla: un stat membru a decis să părăsească UE. Vorbim de Marea Britanie. Pe altă parte, avem criza migranților, care a destabilizat și a creat o falie între țările europene din vest mai dezvoltate și cele din est care nu au fost pregătite să primească un număr așa de mare de migranți, pentru că nu au capacitatea si nu au potențialul să gestioneze propriile persoane care sunt în nevoie. Vă dați seama, noi în momentul de față trebuie să asigurăm cazare, mâncare, integrare. Încă avem problemele noastre. Astea sunt doar două proiecte. Să nu credeți că dacă ne aflăm în capul mesei, în momentul în care vom conduce președinția vom hotarî singuri care sunt proiectele noastre. Trebuie să ținem cont și de restul proiectelor UE în ansamblu. Cam asta e situația. Noi nu putem să ne înțelegem în România. Cum vom putea transmite un semnal unitar acolo? Cum va sta premierul în capul mesei și va discuta, în condițiile în care în România are astfel de problemă?”, a semnalat Laurențiu Rebega

La final, europarlamentarul observă că România se poate confrunta cu o incapacitate de a prelua președinția UE venită din vulnerabilitățile guvernării pe propriul teren, fapt care ridică cele mai mari semne de întrebare în privința dialogării cu statele membre.

„Mi-e teamă că schimbarile ne-au destabilizat. E vorba de incapacitatea per ansamblu a Guvernului României să fie încărcat cu sarcini, să le transmita mai departe. La nivelul UE e vorba de un altfel de mecanism. Nu e vorba de persoane, ci de un intreg angrenaj. Vor însemna eforturi uriase de deschide alte negocieri. Noi nu putem sa cadem de acord intre noi. asta e marele meu semn de intrebare. Trebuie sa arati un motor care functionează perfect, a conchis politicianul.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.