Continutul Principal

Sezonul de iarnă se anunţă rece

Data: 23 octombrie 2018

fini-wide-nou-sm

Sezonul de iarnă se anunţă rece: Economia scade mult mai repede decât aşteptările, creşterea reducându-se la jumătate dintr-o dată, companiile redevin prudente, investiţiile stagnează din cauza tensiunilor de pe piaţa muncii, iar guvernul PSD încearcă să ridice moralul printr-o nouă creştere salarială peste noapte

Economia României, care anul trecut era în fruntea Europei, a scăzut dintr-o dată, mult mai repede şi mai mult decât aştepările.

 

Andrei Rădulescu, de la Banca Transilvania, unul dintre analiştii optimişti din piaţă, a tăiat creşterea economică din acest an la jumătate, noua ţintă pe care a pus-o în raport fdiind de 3,9%.

 

Anul trecut, economia României a crescut cu 7,3%.

 

Unicredit a redus creşterea economică la 3,7%, iar ultimul raport nu este chiar cel mai optimist. “Riscurile politice şi fiscale, plus recolta modestă şi problemele economiei europene vor încetini creşterea PIB din România la 3,7% în 2018. Anul viitor, pe fondul înnăspririi condiţiilor financiare, al spaţiului limitat pentru stimuli fiscali şi al creşterii mai lente al veniturilor populaţiei, creşterea economică se va reduce în continuare, până la 3,3%.”

Guvernul PSD investeşte mai mult în achiziţii de armament decât în infrastructură, ceea ce înseamnă că economia nu are în spate un motor.

Creşterea dobânzilor, lipsa forţei de muncă – ceea ce face ca investiţiile să fie stopate sau amânate – duc de asemenea la încetinirea creşterii economice.

La ultimul Consiliu de Administraţie, conform minutei, BNR remarcă diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei faţă de anul trecut. Contribuţia formării brute de capital fix (investiţiile) a redevenit negativă pe fondul noii contracţii în termeni anuali suferite de această componentă, după trei trimestre consecutive de creştere, spune BNR. “Evoluţia este preocupantă din perspectiva potenţialului de creştere a economiei pe termen mediu.”

În timp ce economia a încetinit destul de puternic, deficitul comercial, diferenţa dintre exporturi şi importuri a crescut, consumul mergând la turaţie maximă. La 8 luni, România are un deficit de 9 miliarde de euro – cu peste 1,5 miliarde faţă de anul trecut – (exporturile au fost de 45 de miliarde de euro, iar importurile de 54 de miliarde de euro)  care trebuie plătit de undeva, şi mai ales corectat. La un moment dat, acest deficit comercial trebuie readus în capacitatea de plată a economiei, iar această ajustare va fi făcută prin curs, prin creşteri de taxe sau prin scăderea veniturilor. Exporturile de servicii (noroc de transportatori şi IT-işti) de 10 miliarde de euro la importuri de 6 miliarde de euro acoperă parţial acest deficit comercial.

Deficitul comercial a crescut la opt luni cu 14%. Încrederea consumatorilor în economie creşte, dar accentuează deficitele. Ce e rău în asta?

Creşterea inflaţiei, care a dus la creşterea dobânzilor întâi pe piaţa interbancară şi apoi de către BNR, începe să se simtă în piaţă.

More

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.