Continutul Principal

Ponta și Bănicioiu au propus un program național de testare la COVID, decontat de stat

Data: 28 octombrie 2020

Patru deputați de la Pro România, între care Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu, rămas între timp fără imunitate parlamentară, au depus la Senat un proiect de lege prin care să fie instituit un Program Naţional de Testare, potrivit Hotnews.

Inițiativa prevede ca testele pentru COVID-19, inclusiv cele făcute în clinicile private, să fie decontate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

„Finanţarea Programului Naţional de Testare pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV- 2 se face din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Cetăţenii români care doresc să se testeze pentru determinarea infectărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2 o pot face gratuit în reţeaua de sănătate publică de stat sau contra cost în reţeaua privată de sănătate.

Pentru testările efectuate contra cost în reţeaua privată de sănătate, Ministerul Sănătăţii prin DSP-urile judeţene şi a Municipiului Bucureşti va deconta contravaloarea acestora pe baza cererii însoţită de dovadă plăţii şi a buletinului de analiză în maxim 30 de zile de la depunere”, se arată în proiect, conform Hotnews.

Inițiatorii susțin că au făcut propunerea în condițiile în care existp o creștere alarmantă a numărului de infectări, dar numărul testelor efectuate este relativ mic, invocând necesitatea determinării reale a numărului de infectări care să ofere o imagine mult mai corectă și mai clară asupra statusului epidemiologic și a măsurilor care se impun.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.133.809  teste. Dintre acestea, 36.815 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.641 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.174 la cerere.

Guvernul a explicat că numărul redus de teste este cauzat nu atât de numărul mic de aparate și teste, ci de lipsa personalului calificat pentru a le efectua.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.