Continutul Principal

PRO România vine cu un proiect de lege care ar debirocratiza masiv România: cetățenii, scutiți de situații absurde

Data: 1 mai 2019

Deputatul neafiliat Daniel Constantin a depus la Senat un proiect de lege care interzice instituțiilor publice să solicite cetățenilor avize sau acte pentru completarea dosarelor, dacă acestea trebuie obținute de la direcțiile din cadrul instituției la care a fost depusă documentația inițială.

Astfel, inițiativa legislativă propune simplificarea procedurilor administrative din cadrul instituțiilor publice.

 

„Art I Se interzice ca instituțiile publice să solicite cetățenilor avize sau documente în vederea completării dosarelor depuse de către aceștia atunci când aceste avize sau documente trebuie obținute de la servicii sau direcții de specialitate din cadrul instituției publice la care s-a depus documentația inițială. Art II Orice prevedere legală contrară se abrogă la data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată proiectul de lege.

 

Deputatul a argumentat că inițiativa sa va avea ca efect creșterea încrederii oamenilor în instituțiile statului.

 

„Necesitatea unei inițiative legislative care să simplifice birocrația la nivelul instituțiilor publice din România reprezintă un factor cheie în procesul de modernizare și de creștere a încrederii cetățenilor în stat. Modul de funcționare actual al mecanismelor instituționale este unul vădi greoi, alambicat, costisitor, care pune presiune și crează costuri imense mai ales pe cetățean. Propunere unui proiect de lege care are în vedere implicații semnificative la nivelul birocrației reprezintă un doar un demers oportun, ci și necesar, țara noastră păstrând încă unele dintre cele mai complexe și stufoase proceduri instituționale la nivelul statului din întreaga Uniune Europeană”, precizează Daniel Constantin, în expunerea de motive a proiectului.

 

Parlamentarul mai spune că măsura propusă de el este ușor de implementat, deoarece face parte din mecanismul instituțional intern.

 

„Posibilitatea obținerii de avize sau documente de la servicii sau direcții din cadrul aceleiași instituții unde a fost depusă documentația inițială reprezintă o facilitate ușor de implementat, aceasta fiind parte implicită a mecanismului instituțional intern. Neaplicarea unei astfel de măsuri, obligă practic cetățeanul să facă demersuri suplimentare, care țin, în fond, de atribuțiile și de competențele instituției la care acesta a depus inițial documentația. În fond, astfel de practic și proceduri au făcut și fac parte dintr-o filosofie vetustă, caracteristică statelor cu un deficit democratic vizibil, inerțial, în care instituția este situată mai presus de cei pe care îi servește”, conchide deputatul neafiliat.

 

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.