Continutul Principal

„Să înţelegeţi ce minte şi ce suflet au cei din PSD”. Social-democraţii acuzaţi de răzbunare pe socoteala copiilor cu autism

Data: 10 decembrie 2018

Social-democraţii au desfiinţat practic punctele cele mai importante dintr-un proiect destinat copiilor şi în genere persoanelor cu autism de la noi din ţară, doar pentru că e iniţiat de Pro România, acuză Victor Ponta.

Fostul premier Victor Ponta a acuzat, duminică, faptul că PSD pune beţe în roate unui proiect iniţiat de colega sa Gabriela Podaşcă în sprijinul persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA). Mai exact, Podaşcă a iniţiat o serie de modificări la Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Respectivele modificări au fost considerate bune pe vremea cât Podaşcă a fost la PSD, însă după ce a trecut la Pro România n-au mai fost considerate bune, a susţinut Ponta.

„Pur şi simplu, modificările făcute de deputatul PSD Gabriela Podaşcă nu mai sunt acceptate de PSD când e vorba de deputatul Pro România Gabriela Podaşcă. Liderul de grup PSD de la Senat a zis: „Da erau bune când erau la PSD, acum când e la Pro România nu sunt bune.” Şi au de suferit persoanele cu tulburări din spectrul autist.”, a declarat fostul premier.

„Proiectul de lege există, măsurile sunt bune, gândite de ONG-uri, preluate de deputaţi, susţinute de Guvern iar la Senat liderul de grup a zis: „Dacă e o iniţiativă Pro România lăsam persoanele afectate fără lege!” Ca să înţelegeţi ce minte şi ce suflet au, în speranţa că, cu sprijinul opiniei publice, vom reuşi să îi facem să se gândească la oamenii care au nevoie de această lege şi nu că iniţiator este Gabriela Podaşcă”, a adăugat Ponta.

Ce prevede practic proiectul iniţiat de Podaşcă după discuţii cu organizaţiile de profil? Concret, deputata propune acces liber şi gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. În acest scop, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale vor trebui să dezvolte programe de formare profesională continuă pentru profesioniştii care lucrează cu persoane ce se încadrează în categoriile vizate.

Însă, pentru a-i putea ajuta pe cei cu autism, trebuie aflat numărul persoanelor despre care este vorba. Aşadar, proiectul prevede depistarea precoce a autismului, prin screening obligatoriu – gratuit – efectuat de medicii de specialitate copiilor între 0-3 ani precum şi elaborarea unui registru unic de evidenţă centralizată a persoanelor cu TSA din România, cu scopul unei evidenţe clare şi a unor tratamente şi terapii mai eficiente.

Partea bună, susţine Gabriela Podaşcă, este că Guvernul a dat aviz favorabil proiectului. Odată ajuns însă la Senat, din el au fost eliminate două puncte extrem de importante – depistarea precoce prin aplicarea screeningului obligatoriu la copii şi înfiinţarea acelui registru unic.

„Ce îmi spune mie acest lucru e că în continuare se doreşte să ne prefacem că aceşti copii şi aceste persoane cu TSA nu există şi nu vrem să dăm piept cu realitatea. Or, realitatea e în felul următor în România, vorbim de aproape 30.000 de copii încadraţi cu TSA dar nu ştim numărul lor real. De asemenea, toată lumea vorbeşte să facem ceva pentru depistarea precoce. Or, dacă tu elimini acel screening pentru copii, cum poţi să te gândeşti la un pachet de măsuri integrate?

Ce sper e că în momentul în care va intra la Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, proiectul, aşa cum a fost depus, repet, cu sprijinul ONG-urilor din domeniu să treacă şi să primească un vot favorabil.”, a explicat Podaşcă problema.

„Am văzut că Guvernul României a prezentat o HG de înfiinţare a unui consiliu interministerial privind persoanele cu TSA. M-am uitat pe acea HG, nu scrie nimic concret. Din păcate, dincolo de vorbe şi întâlnirile nenumărate ale doamnei prim ministru cu organizaţiile din domeniu, nu avansăm în niciun fel în acest domeniu.”, a adăugat deputata.

Sursa epochtimes-romania.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.