Continutul Principal

Victor Ponta: Am un vis, sărbătorim 1 Mai prin muncă!

Data: 16 aprilie 2020

Deși eram la liceu în 1989 îmi amintesc încă propaganda din perioada comunistă: “Sărbătorim prin muncă! 1 Mai – Ziua Muncii!”

Începând cu 1990 evident că m-am bucurat de minivacanța de 1 Mai (pe Litoral sau la Munte) și nu mi-am închipuit că o să-mi lipseasca vreodată “sărbătoarea prin muncă” ! De când fac politica, ziua de 1 Mai a devenit un prilej de întâlniri (de la “grătarele lui Vanghelie pentru Geoană” la Marșul Anti-austeritate din 2010).

Iată că în 2020 viața mă pune din nou în fața unei surprize. Aș vrea că de 1 Mai să muncim cu toții în România (că și oamenii din Spania, Germania, Olanda, Ungaria sau alte țări lovite de Pandemie). Și iată câteva idei:

  1. Economia României nu își permite încă o lună de blocaj total / Guvernul României nu are resursele financiare necesare pentru a ține în viață firmele private / falimentarea IMM-urilor românești va fi un proces mai grav decât în 2009-2010 și ne va duce cu 10 ani în urmă din punct de vedere economic.
  2. Activitatea lucrativă poate să respecte condițiile medicale de bază (mască de protecție, mănusi, relativa distanțare socială, șamd) / rapoartele efectuate până acum arată că transmiterea virusului este favorizată de alte medii și activități (petreceri, concerte, cluburi, competiții sportive, food-court).
  3. Programul de lucru poate și trebuie să fie flexibilizat pe perioada Pandemiei (extins de la sistemul clasic – de Luni până Vineri de la ora 9.00 la ora 17.00 – la toate zilele și orele) – în acest fel se evita aglomerația în mijloacele de transport în comun și în clădirile de birouri
  4. Celelalte țări își repornesc economiile – astfel produsele lor vor începe din nou să devină accesibile, iar firmele românești aflate în blocaj impus se vor vedea rămase fără piețe de desfacere.
  5. În toate țările europene (cu excepția României) au fost deja adoptate strategiile și pachetele fiscale și financiare de sprijin pentru repornire după criză / fără acces la programe similare companiile românești au șanse nule în competiția cu cele din alte țări.
  6. În anul 2019 principala problema a economiei private românești o reprezenta deficitul structural de forță de muncă ( șomaj practic inexistent, migrația spre Vestul Europei, competiția neloială cu sectorul bugetar, pensionări anticipate, creștere demografică negativă) / azi România se afla pe un trend total inversat – 1 milion de șomeri, peste 500.000 români reveniți în țară din Vestul Europei / dacă economia noastră rămâne blocată de decizia politică acest avantaj temporar se va pierde rapid.
  7. Având în vedere Criza la nivel european această este singura oportunitate pentru Guvernul României în a interveni direct pentru sprijinirea unor sectoare economice (Agricultură și Industria Alimentară), de a salva sau consolida companii strategice (TAROM, Hidroelectrica, etc) și de a demara proiecte mari de infrastructură din fondurile naționale / este singurul moment în care mecanismele europene privind deficitul bugetar și ajutorul de stat nu sunt active / această fereastră de oportunitate se va închide rapid în UE.
  8. Opinia publică a trecut deja de șocul psihologic inițial al Pandemiei – FRICA de moarte / acum oamenii au înțeles că este o Epidemie extrem de serioasă și gravă, dar care afecteaza direct un procent limitat de persoane (Italia, țara cea mai afectată din Europa, are o populație de 60 de milioane – numărul deceselor de coronavirus este deci de 0,03% ) / în schimb oamenii știu că o criză economică îi afecteaza pe toți / elitele sociale știu că o criză economică prelungită va produce efecte negative mult mai grave decât Pandemia (tulburări sociale și politice, lipsa resurselor pentru sănătate și educație , somaj, creșterea infracționalității, sărăcia extremă)/deja oamenii sunt dispuși să respecte reguli noi de conviețuire socială, dar și să își asume riscuri pentru a avea activitate economică.
  9. Scandalul “Sparanghelul” a reprezentat un șoc pentru opinia publică din România – și devine o traumă/ideea că nu ai voie să muncești în țară, dar poți să fi trimis ca o marfă în alte țări duce la revolta și respingerea măsurilor restrictive în totalitate/este absolut necesar să existe condiții de muncă egale pentru toți românii (nu doar cei care pleacă în Germania) și pe tot teritoriul național (nu doar în alte țări).
  10. Ideea că Statul te plătește o perioadă îndelungată doar ca să stai acasă este la fel de nocivă și, evident, va implica costuri insuportabile pe termen mediu și lung.

Asa că visul meu pentru 1 Mai 2020 este unul singur : Să sărbătorim prin muncă!

 

Sursa: EVZ.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi reținut pentru moderare.

Câmpul este obligatoriu.
Câmpul este obligatoriu.
Adresa de e-mail este incorectă.

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.